DEBATT 2021-09-30 KL. 13:00

Debatt: Varför får inte vårt hus vara vitt?

Debatt: Varför får inte vårt hus vara vitt?
Varför får inte huset vara vitt? undrar insändarskribenten.

TV-klipp och nyheter

2016 målade vi vårt hus vitt. Vi lämnade inte in någon bygglovsansökan, många i området hade målat om tidigare utan. Ansökan lämnades i efterhand på byggnadsnämndens begäran. Thure Sandén och co på byggnadsnämnden fattade då beslutet att vårt fina, vita hus ska målas om i sin ursprungliga färg; rosa puts och bruna gavlar.

Vi bor på Håkansgårdsgatan. I fem år har vi hävdat vår rätt att liksom övriga fastigheter inom samma detaljplan Varla T18 få byta kulör.

Byggnadsnämnden hänvisar till diverse paragrafer, bland annat: ”Av tredje stycket framgår att bebyggelseområdets särskilda historia, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden ska skyddas.”

Men huset och gatan är inte k-märkta eller speciella på något sätt.
Det finns inget skrivet specifikt om vårt hus eller gata någonstans i kommunens styr- eller policydokument, vad än nämnden säger.

De hade ingen juridisk rätt att neka – det var bara ett godtyckligt tyckande från deras sida.

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg var här våren 2020 på sammanträde/syn med oss, grannar som också vill måla var med och lyssnade. Byggnadsnämnden var kallad men de kom inte. Vi hade önskat att de hade varit med för att kommunicera med oss på plats.

Mark- och miljödomstolen gav oss rätt mot byggnadsnämnden. Äntligen skulle vi kunna lägga detta bakom oss, trodde vi. Men nej, byggnadsnämnden överklagade till Svea Hovrätt.

Byggnadsnämnden har på oriktiga grunder övertygat Svea Hovrätt att vårt hus, och övriga grannars på vår ”sidogata”, måste bevaras för all framtid.

Svea Hovrätt är oenig och hovrättsrådet P. B. har en skiljaktig mening och skriver: ”det allmänna intresset av att bevara enhetliga rosa putsade fasader i just denna begränsade del av Varla-området är svagt i förhållande till det enskilda intresset av att som fastighetsägare kunna renovera och måla om sin byggnads fasader i en lämplig och neutral färg.”

Hovrättsrådet ser det självklara i en för övrigt helt onödig och utdragen rättsprocess.
Kommer människor i framtiden vilja köpa hus – som inte är k-märkta – där man aldrig får påverka fastighetens yttre? Men vad bryr sig byggnadsnämnden om det?

Anette Walldan/Tommy Fagerman

Läs fler debattartiklar här

TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.