DEBATT 2021-11-27 KL. 11:30

Debatt: Vad gör dessa hackspettar så speciella?

Debatt: Vad gör dessa hackspettar så speciella?
Foto: Pixabay

Vad gör dessa hackspettar så speciella?
Återigen kan man läsa i Norra Halland att Nya Onsalavägen är skjuten på framtiden. För vilken gång i ordningen är svårt att hålla reda på.
Ett bestånd av hackspettar ställer till det för Trafikverket och inte bara för dom, utan också för alla de trafikanter som dagligen skall till och från sina arbeten. Som tur är så slipper vi som är seniorer dessa bekymmer, oftast kan vi ju åka när det inte är någon köbildning.
Som icke fågelkunnig så kanske man egentligen inte skall uttala sig om fåglars beteende, men tycker kanske man ändå har rätt till. Vad är det som gör att dessa vingburna hackspettar är så speciella och har kommit så i centrum för hela vägbygget. Har det på något sätt skett någon form av inavel inom beståndet, så att deras utveckling och flygfärdighet har hämmats, man kan ju undra.
Sker det någon form av inventering av djurbeståndet innan avverkning sker, så att man bildar sig en uppfattning om vilka fåglar och övriga djur som kommer att drabbas? Får man tvivla?

Vad händer idag med alla dessa levande varelser som blir berövade sina hemmamarker? Flyttar dom på sig och söker något nytt eller möter dom döden genom sin sorg över den hemort som de har förlorat.
Om man får komma med en gissning så är inte fåglar dummare än vad vi människor är. Vi hade säkert flyttat på oss ,om detta skulle vara helt nödvändigt.
Tänk om det vore så väl att alla människor hade en valmöjlighet, när det gäller sin bomiljö. Hur många skulle inte vilja bo i Onsala, istället för något oattraktivt område i storstaden. Också dessa stackars hackspettar i Onsala hade troligen gjort samma sak och flyttat till någon närliggande passande skogsdunge, om det skulle bli nödvändigt.
Tänk om fåglar kunde tala, vem vet, kanske skulle de tycka som många av oss att ett miljöombyte skulle ge livet en ny dimension.

Lennart -84


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-