DEBATT 2022-06-27 KL. 11:00

Debatt: Politiker, ta er en funderare – det är val i höst

Debatt: Politiker, ta er en funderare – det är val i höst

TV-klipp och nyheter

Med anledning av kommunens planer att leverera kyld eller fryst mat i plastlådor en gång/vecka åt våra äldre omsorgstagare i ordinärt boende vill jag gärna komma med några inlägg.
Många av mottagarna är inte i sådant skick att de klarar av att självständigt kunna ta fram värma, lägga upp och servera sig själva. En del har problem med synen, andra har svårt att orientera och röra sig. Det här är en följd av brist på äldreboenden, många gamla tvingas bo kvar i sitt ordinarie hem trots svårigheter att kunna ta hand om sig själv! Hemtjänsten gör nog så gott de kan, men räcker inte till, varken personal- eller tidsmässigt. Med kännedom om de faktiska omständigheterna så tar kommunen på sig ett mycket stort ansvar!

Undernäring är en av de största utmaningarna i äldreomsorgen. Därför behöver måltiderna i högre grad utgå ifrån individens behov och önskemål.
Mat är livsnödvändig och undernäring ökar risken för fallolyckor, sjukdom och minskar möjligheter att klara sig själv, det medför minskad livskvalitet och stora samhällskostnader. Måltiderna är en grundläggande del av omvårdnaden.
I de nationella riktlinjerna för måltider i äldreomsorgen lyfts fem faktorer för bra måltider. individanpassning, kunskap och kompetens, helhetssyn, god samverkan mellan yrkesgrupper, utvärdering av måltidsverksamheten.

Eftersom måltiderna är centrala omsorgsinsatser i såväl ordinärt som särskilt boende och råden härstammar tydligt från Socialtjänstlagen (2001:453) och Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre (SOSFS 2013:3)
Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivare bedriva systematisk patientsäkerhetsarbete och arbeta förebyggande för att förhindra vårdskador. Undernäring räknas som en vårdskada ifall det hade kunnat förebyggas! För omsorgstagarens hälsa och välmående bör måltiden och näringsintaget ha en lika självklar plats som läkemedel!
En samordnad funktion för måltidsfrågor i form av till exempel måltidsombud (det finns ju ombud för nästan allt idag) skulle kanske kunna inrättas, för att lotsa och hjälpa de äldre som inte kan hantera den mat som distribueras åt dem i ordinärt boende.

Kungsbacka kommun borde nog ta en tankeställare innan de nedmonterar välfärden för våra äldre kommuninvånare! Det här slår särskilt mot de absolut svagaste, som inte mäktar med att protestera.
Dessutom undrar man var miljötänket är? Maten ska tillagas centralt och distribueras kors och tvärs över halva Sverige – till och med matinköpen skall ske i en närliggande storkommun. Här värnar man inte om våra lokala handlare (ytterligare ett exempel på kommunens dåliga företagspolicy)
Nej, Kungsbacka kommun, ta en funderare till och betänk att det är val i höst. Vi äldre kommuninvånare tycker mycket illa om att ni (trots överskott i kassan) sparar in på oss äldre och vår välfärd som vi sannerligen betalar och betalat för bland annat via skattsedeln!

Eva Gustafsson Ardfelt,
före detta hushållslärare som undervisat i kost och näringslära


TV-klipp och nyheter

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Svårläkta sår i Innerstaden
BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Premium

Svårläkta sår i Innerstaden

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån
FAMILJ 2024-04-21 KL. 17:55
Premium

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån

I helgen ställer hon ut på Löftadalens folkhögskola

ISHOCKEY 2024-04-21 KL. 15:45
Premium

"Jag vill spela upp Hanhals i seriesystemet"

Flera tunga förlängningar – men ett frågetecken

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00

Veckans rosor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2024-04-23 KL. 07:45
Patient låg i sin egen avföring
Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 17:30
Godaste äpplena får du med ympning
Premium | NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Therese tävlar i Yrkes-SM
Premium | SKOLA 2024-04-22 KL. 13:30
Kungsbacka dominerade på Teknikåttan
Premium | SPORT 2024-04-22 KL. 12:16
NH sammanfattar sporthelgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.