Debatt: Hur kan man göra så här med äldrematen?
Med anledning av
artikeln där förvaltningschef Arian Faily uttalar sig, den 28 oktober, vill jag kommentera följande:
Arian säger att en lösning på eventuella sociala problem inte har med matleveransen att göra, det är precis tvärtom.
I Fjärås fanns/finns en stor trevlig matsal som användes som träffpunkt med olika aktiviteter för våra omsorgstagare. Men framför allt var det en matsal dit våra äldre kunde gå och äta en god måltid och umgås med andra och bryta sin ensamhet en stund.
Då stänger man den och våra äldre blir isolerade i sina lägenheter. Sen slog pandemin till och många träffade bara oss i hemtjänsten eftersom det rådde besöksförbud. Det fanns dock en liten ljusglimt under dagen, besöket när vi levererade god och vällagad mat från köket.
Våra omsorgstagare kunde i alla fall märka skillnad mellan vardag och helg. Nu är det samma mat hela veckan. Ingen maträtt är väl direkt ”helgmat”. Då kommer nästa smäll, då tar vi maten från köket också och våra äldre blir hänvisade till de kylda rätterna. Hur kan man göra så här?
Kungsbacka kommun har tagit dessa beslut, att stänga matsalen och avveckla leverans av mat från köket. Arian säger också i artikeln att man ska följa upp det och ge det tid. Hoppas då att alla synpunkter och insändare tas på allvar, det talar sitt tydliga språk.
Undersköterska i hemtjänstenLäs mer i ämnet: Debatt: Varm mat till hemtjänsttagarnaDebatt: Näringsriktig – utan grönsaker
Debatt: Färdigrätterna i hemtjänsten håller inte måttetDebatt: Vem ska köpa grönsakerna?