DEBATT 2021-01-30 KL. 11:00

Debatt: Följ ert eget mantra – håll i och håll ut!

Debatt: Följ ert eget mantra – håll i och håll ut!


Gymnasieskolorna ska återgå till delvis närundervisning. Något som återigen kommer leda till en ökad smittspridning. Är det regeringens tack till sjukvårdspersonalen?


När jag yttrade mig i SVT om att vi behövde övergå till distansundervisning skrev min kommuns förvaltningschef att jag inte förstod mig på tillräckligt om smittspridning för att förstå saken. För var vecka bevittnades högre smittspridning och fler döda. Regeringen tog sent omsider det beslut jag uppmanade efter. Nu bevittnar vi enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport att det finns en ”signifikant förhöjd dödlighet” på grund av covid-19.


I våras var det en självklarhet att gymnasieskolorna bedrev fjärrundervisning. Nu ska gymnasieleverna istället tillbaka till trånga klassrum där social distansering inte kan efterlevas. Vilken regering besitter en sådan kallsint och obrydd attityd inför medborgares liv att de i detta skede luckrar upp en restriktion som sannerligen har haft påverkan på smittspridningen? En säker öppning av samhället bör och ska ske, men den tiden är ännu inte kommen.


Det handlar inte bara om oss elever, utan även om några av samhällets sanna hjältar – lärarna. Enligt Folkhälsomyndigheten har högstadielärare varit den mest smittade yrkesgruppen i hela samhället. Anledningen till varför gymnasielärare har klarat sig bättre är på grund av det kloka beslutet att de övergått till distansundervisning medan högstadielärarna har tvingats utsättas för covid-19. Fortsatt fjärrundervisning är icke endast för att skydda individerna i skolan, utan för att förmå oss att plana ut kurvorna.


I och med detta förbryllande beslut skickas också fel signaler till Sveriges gymnasieelever. Pandemin är på väg bort. Vi kan börja träffa varandra igen som om det vore en vanlig dag. Trots att denna regering väl vet om att situationen är allvarlig, med en sjukvård som är på bristningsgränsen.


Vi gymnasieelever kommer leva förbi dessa mörka dagar – fast vi vill göra det med våra äldre generationer levande. Regeringens mantra har varit att man ska hålla i och hålla ut. Det är bara om vi envist fortsätter med fjärrundervisning i kombination med de andra inskränkningar som vi snart igen kan få krama varandra. Leva livet som innan pandemin. Tillsammans.


Vi behöver en regering som värnar om varje människas liv och vågar ta de mer plågsamma besluten – som en ledare bör. Så regeringen, må folkhälsan gå före kunskapsinhämtande. För vi kan inhämta den om ett år. Varje människoliv är ovärderligt. Varje människas jobb är ovärderligt. Regeringen – håll i och håll ut med restriktionerna så tar vi oss tillsammans igenom denna tid.Läs fler debattartiklar här

Intervju med Rasmus: "Vi har bara ett liv"

Magplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.