DEBATT 2022-09-09 KL. 09:01

Debatt: Elkrisen kräver mer kärnkraft!

Debatt: Elkrisen kräver mer kärnkraft!

Elkrisen gör många svenskar oroliga. Det är orimligt att staten nu gör stora vinster samtidigt som medborgarna pressas. Pengarna måste gå tillbaka till hushållen. Och ska Sverige komma på rätt köl i energifrågan så krävs det att de rödgrönaaccepterar att vi ska utreda återstart av Ringhals 1 och 2 för snabb utökad elproduktion i södra Sverige, samt utbyggnad av små modulära kärnkraftverk.

Elpiserna har stigit dramatiskt. Det har blivit dyrtider för den som bor i Sverige. Inte minst är Halland drabbat av en vettlös energipolitik från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det väntar elräkningar på 15 000-20 000 kronor i månaden, samtidigt som man i Norrland knappt har någon prisökning alls. Det är djupt orättvist.
Det är ett haveri att man har lagt ned kärnkraften i Södra Sverige. Riksdagen har vid två tillfällen röstat om att rädda Ringhals men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet röstade nej. Nedläggningen av Ringhals 1 och 2 motsvarar årsförbrukningen för 2,4 miljoner lägenheter. Det är klart det märks på elräkningen.

Nu gör staten övervinster på de galna elpriserna. Det är orimligt. Pengarna måste gå tillbaka till hushållen. Liberalerna föreslår därför:
• Lägre skatt på el. Staten ska inte gå med miljardöverskott när elmarknaden havererar. Därför vill Liberalerna snabbsänka elmomsen från 25 till 6 procent.
• Lagstifta om enhetliga elpriser i Sverige. Stängningen av fullt fungerande kärnreaktorer har fått fullständigt orimliga konsekvenser här i södra Sverige. Liberalerna kräver att det, med inspiration från Finland, görs till ett energipoliskt mål att elpriset ska vara lika i hela landet.
• Möjliggör byggandet av nya små modulära kärnkraftverk på fler platser. Liberalerna vill ge Energimyndigheten och Svenska kraftnät i uppdrag att genomföra en större utredning för att identifiera och förbereda för byggandet av ny kärnkraft på fler platser än vad som kan göras i dag. På så sätt kan små modulära reaktorer möjliggöras på strategiska platser.

Vänstergänget har haft åtta år på sig. Resultatet ser vi nu. Rekordpriser och brist. En gång var den svenska elmarknaden en av de ledande i världen. Nu har den vanskötts så att södra Sverige fruktar energifattigdom och planerar för rullande strömavbrott.
Med Liberalerna får vi mer kärnkraft, solkraft och vindkraft. Rejäla kablar som kopplar ihop vårt land. Lägre elräkningar med skattesänkningar och ett elpris i hela landet.
Med vår modell för nedsättningar av skatt får ett halländskt villahushåll upp till 20 000 kronor mindre i skatt i ett kritiskt skede både för dem och för ekonomin.
Efter åtta år med Socialdemokraterna vid makten behöver Sverige förändring. Den 11 september ber vi om möjligheten att lyfta Sverige och Halland ur den soppa som de rödgröna satt oss alla i. Utan Liberalerna blir det inget maktskifte.

Cecilia Rönn (L),riksdagskandidat
Mats Persson (L),ekonomisk-politisk talespersonSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter