Annons

Debatt: Varför ska inte folk med ADHD få bli poliser?

Debatt | 02 April 2021 12:00

För att bli polis krävs stor självdisciplin, stresshantering och reaktionsförmåga. Du ska orka jobbiga situationer länge som är både psykiskt och fysiskt påfrestande. Det är ett av de mest varierande och tuffaste jobben. Människor som vill utbilda sig till poliser måste därför vara väldigt noggrant utvalda, detta förstår jag.

Enligt lagen får människor som har diagnosen ADHD inte rätt till att utbilda sig till polis eller göra lumpen. Jag förstår tanken om att ADHD kan utsätta arbetet negativt. Det står även att medicinen kan hindra arbetet, vilket också är förståeligt. Men nu kommer vi till det jag inte förstår, om någon som haft diagnosen ADHD sedan blir av med sin diagnos så får personen fortfarande inte bli polis och då undrar jag varför?

Vissa med ADHD har enbart svårigheter med koncentration i skolan, men funkar överlag jättebra i livet. Det är en så extremt stor skillnad från person till person hur mycket ADHD påverkar en, så att sätta som lag att ingen med ADHD ens får en chans att kunna bli polis tycker jag uppriktigt är helt sjukt.

Denna lag kan resultera i att folk som drömmer om att bli poliser inte utreder sig för ADHD för att de är rädda att inte få utbilda sig inom försvaret senare. Detta kan göra att skolan blir omöjlig att klara av och då kanske hen inte ens kan få ett annat jobb.

Vi tar min lillebror som exempel, tycker han att något är intressant så är han bäst på det. Jag vet att man säger till barn att de kan bli vad de vill, men när det gäller min bror så tror jag verkligen det enda han vill är att bli polis. Det är anledningen till att han gör sina läxor och stannar på lektionerna, trots att han hatar det. Jag vet att han hade blivit en riktigt bra polis, han har moralen, kämpaglöden och även fastän han är liten så brinner han för att alla ska behandlas rätt. Hade jag sagt till honom att han inte kan bli polis så vet jag att han hade slutat gå till skolan, det hade krossat honom och detta gör mig verkligen så genuint ledsen.

Ta Beethoven som många forskare tror hade autism, som knappt kunde knyta sina egna skor, men som ändå komponerade några av världens mest kända musikstycken genom tiderna. En svaghet ger andra styrkor.

Jag har lyssnat på flera personer som gjort lumpen och haft ADHD (innan detta var en diagnos) nästan alla kom längre karriärmässigt än de utan ADHD, för där fick de lära sig struktur, disciplin och fick utlopp för energin. Dessutom blir samhället inte mindre våldsamt, så varför sätta en lag som gör att ni tappar potentiella arbetare?

Vi får inte heller glömma att vanliga människor utan diagnosen kan ha sämre fokus, sämre självdisciplin och reaktionsförmåga. Så min uppmaning till er beslutsfattande politiker är att sluta avgöra människors potential av vad som står på ett papper och istället testa människor för att se om de är lämpliga för jobbet eller inte!

Mer läsning:

Fler debattartiklar här 

Mer debatt i e-tidningen: Läs e-tidningen här

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Debatt: Ännu inget utlovat spår för motion

Trafik För 30 år sedan önskades ett motionsspår i Åsa. Då fick vi till svar att det fanns inga pengar, ...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...

Debatt: Hur ska frågan om åvc lösas?

Debatt Vanans makt är stor och gör att tillvaron oftast fungerar bra. Men hur blir det när du inte ...
Annons