Annons

Debatt: Tumstocken bra hjälp för social distans

Debatt | 11 September 2020 11:55

Till alla odödliga människor i Kungsbacka centralort: Jag förundras över hur människor beter sig i denna pandemi. Då kunskapsläget är oklart så förutsätter jag själv att jag är smittad (oavsett vad eventuella prov skulle visa, dessa har visat skiftande kvalité). Med detta antagande måste jag ta hänsyn till min omgivning annars kan jag smitta andra.

Jag påpekade häromdagen till en matvaruhandlade kund i en butik att hålla avstånd. Klockan var 20.30 och få kunder i butiken. Man kunde utan bekymmer hålla 1.5–2.0 meters avstånd bara man planerade sin rutt i butiken. Vid mejeriavdelningen fanns inga kunder. Jag var där först ensam. Sedan kom denne man och därmed var vi två.

Fanns gott om plats

Jag tog mina varor, mannen var tvungen att vänta eftersom han skulle ha varor i samma kyldörr. Han var givetvis tvungen att ställa sig på 1.0–1.5 meters avstånd, trots att det fanns gott om plats att inte ställa sig nära, vi var ju ensamma.

Han själv ansåg naturligtvis att avståndet var tillräckligt. Mannen som var i min egen ålder, runt 50, blev upprörd. Jag hade på något vis kränkt honom. Nu till en fundering. Kan det vara så att alla människor utan sjukdomssymptom verkar att anta att de inte är smittade och därmed så kan man ju obehindrat röra sig som vanligt?

Jag uppmanar alla att fälla ut tvåmeters tumstocken och svepa denna runtom sig. Då kommer nog de flesta inse att avståndet är mycket längre än vad man tror.

Droppens färd

Det finns studier (USA, Lund, Tyskland) på hur långt en hosta/utandningsluft färdas. Denna luftfärd överstiger 1.5 meter. Det som styr droppens färden är till exempel: partikelstorlek, utgångsghastighet, omgivande luftrörelse).

Till den upprörda mannen som för övrigt tyckte att jag hade helt fel: Tänk om det var av ren omtanke om mina medmänniskor som jag påpekade avståndet.

Vad vet denne man som jag inte vet? Han måste ha tillgång till kunskap och information då han vet vilka människor som man kan gå nära och inte riskerar att bli smittad.

Jag tycker alla människor som inte bryr sig om andra och sig själva, ska avsäga sig rätten till sjukvård.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fler minuter till hemtjänst

Vård Nu gör hemtjänsten ytterligare försök att rätta till problemen med stress på grund av planeringsverktyget ...

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

"Ta bort bänkar och p-platser från torget"

Politik Ta bort bänkar och p-platser så att Kungsbacka torg kan bli flexibelt och levande! Det kräver liberaler och ...
Annons