Annons

Debatt: Smittorisk via Färdtjänst och Resam?

Debatt | 04 Augusti 2020 15:30

"Varför bär inte chaufförerna visir, munskydd och plasthandskar? Endast en passagerare innebär ändå två personer på en liten yta" skriver insändaren.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Jag undrar över Färdtjänst/ Resams agerande under coronapandemin.

Varför bär inte chaufförerna visir, munskydd och plasthandskar? Åtgärden med endast en passagerare i taxin innebär ändå två personer på en liten yta.
Jag har fått olika svar av olika förare på min fråga. ”Vet inte” sa de flesta. ”Vi vill inte skrämma äldre sjuka med en mask”, svarade några.
Mest undrar jag över: ”Vi är förbjudna av våra chefer”. Vilka är de? Finns en ”högste” chef?

I Stockholm har 10 taxi utrustats med plexiglas mellan sätena. Vilket sedan ska utvärderas, innan fler kommer i fråga. Hur lång tid tar det? Det är nu vi behöver trygghet i bilen! Färdtjänst hade sådant skydd, mot eventuella rån, för några år sedan.

Chaufförer är en riskgrupp

I dag tillhör taxichaufförer en riskgrupp. Precis som vi passagerare. Visst borde plexiglas, eller tjock plast, innebära mer säkerhet mot coronan för alla?

Undrar även hur ofta handtag, säkerhetsbälte et cetera spritas. Och varför man inte kan betala Resams avgift på 100 kronor på samma vis som Färdtjänsts olika zonbetalningar varje månad. Nu ska Visakort dras och kvitto erhållas. Mycket onödiga smittosituationer!

Många känner oro

Många är livrädda att åka nu. Vilket är enda utvägen för gamla, sjuka och icke bilägare. Man besöker inte läkare/tandläkare/fotvård etcetera. Av rädsla för transporten dit!
Vi, som beviljats färdtjänst, vill också bryta vår isolering och byta miljö under denna svåra tid! Det skulle innebära livskvalité och social stimulans! Omöjligt att få i instängd ensamhet! Med psykisk ohälsa, oro etcetera som följd.

Vem är ytterst ansvarig för Resam/ Färdtjänst? Vem beslutar? Regeringen? Regionerna? Kommunerna? Har vi inte haft tillräckligt med dödsfall inom äldreomsorgen?
Är situationen lika i hela landet? Förlorar inte chaufförerna inkomst på grund av få körningar? Förväntar mig ett svar!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...

Indiska stänger på Kungsmässan

Jobb & Pengar När coronan bröt fick butikerna på Kungsmässan möjlighet att begränsa sina öppettider, och en del ...

Nya regler för besök på äldreboenden

Vård I veckan meddelade socialminister Lena Hallengren att besöksförbuden på äldreboenden hävs den sista september. Men det innebä...
Annons