Annons

Debatt: Skyll inte på en 30 år gammal vårdreform

Debatt | 12 Juli 2020 13:01

I stället för att skylla på en 30 år gammal reform behöver de som har ansvaret för äldrevården besinna sitt uppdrag, skriver Ingvar Karlberg.

FOTO: Pixabay

Replik till Torbjörn Jonsson, i Norra Halland 3/7

Många – med dem Torbjörn Jonson i NH den 3 juli – menar att Ädelreformen lett till att äldre i onödan avlidit av coronainfektion. Det är säkert sant att om alla äldre med omvårdsbehov samlats i långvårdssjukhus med besökstider tre gånger i veckan hade man kunnat isolera och minska smittan både bland äldre och yngre.

Ädel hade två  mål. Det ena var att erbjuda äldre omvårdnad närmare hemmet med vårdpersonal i hemlik miljö. Det andra var att korta köerna till akutsjukvården genom att utskrivningsklara patienter kunde skrivas ut. Före Ädel var en fjärdedel av vårdplatserna blockerade med långa köer som följd.

Statsbidrag

Genom Ädel fick kommunerna ansvaret för äldrevården. För det fick kommunerna omfattande statsbidrag för att bygga om sjukhemmen eller bygga nytt och från landstingssektorn fördes de skatter över till kommunerna som motsvarande det nya uppdraget.

Äldreboendena har blivit både lokal, personal och kompetensmässigt oändligt överlägsna den landstingsdrivna äldrevården före 1992. Ingen som sett alternativen vill backa tillbaka. Men genom att sjukhusmiljön försvunnit finns inte längre samma regler och kontroll. Priset för miljön och den personliga friheten är ökad risk för smitta.

Nyckelroll

I stället för att med nostalgi skylla på en 30 år gammal reform behöver de som har ansvaret besinna sitt uppdrag. I det ingår smittspårning, isolering och personalvård. Politiker är engagerade men okunniga, det är vårdpersonalen som har nyckelrollen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Jocke jagar drömmen i luften

Sport Coronapandemin håller sitt grepp även över sommaren och har fått ut fler människor i skog och mark. ...

Fritagne 18-åringen internationellt efterlyst

Nyheter Den morddömde 18-åring som den 21 juli fritogs under en bevakad permission på Hede Fashion Outlet i Kungsbacka befaras ...
Annons