Annons

Debatt: Samhällskontraktet gemensamt

Debatt | 06 April 2021 17:45

Vår svenska modell bygger på en idé om att alla ska bidra efter förmåga och att vi får del av välfärden efter behov. Tillsammans tar vi ett gemensamt ansvar för samhällsutvecklingen. Vi ställer samma krav på alla, varken mer eller mindre.

 
En viktig aspekt är att kraven bygger på idén att inkludera i samhällsbygget. Lyft varje människa till en fullvärdig medlem i ett samhällsbygge och sätt fokus på det gemensamma som förenar oss och inte det som skiljer oss åt.
Vår gemensamma grund är alltid det som måste ligga fast, nämligen frihet, demokrati och alla människors lika värde.
 
Det är den grunden som har gjort Sverige starkt och respekterat världen över.
När människor söker skydd i Sverige bygger det högst sannolikt på viljan att nå trygghet och frihet. Dessa värden förenar oss. Vi vet själva hur mycket det betyder för oss och våra nära och kära. Vi måste alltid börja i det som förenar oss som människor.
 
Samhällskontraktet bygger på idén om att vi når våra samhällsmål som bäst när vi gör det tillsammans. Att ha en gemensam samhällslinje, i ett led att upprätthålla och stärka samhällskontraktet, är helt enkelt ett mervärde. Utifrån det svenska folkhemmets ideal som socialdemokratin formade redan på 1920-talet ska vi ta ett gemensamt ansvar för att stärka samhällskontraktet. Alla ska inkluderas och därmed ta ett ansvar genom att bidra till den efter förmåga och ta del av den efter behov.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Har kan samhället ta hand om folk som flyr från krig när man inte ens kan ge personer med funktionsvariationer en meningsfull plats i det svenska samhället?

Läs Även

Debatt: Ännu inget utlovat spår för motion

Trafik För 30 år sedan önskades ett motionsspår i Åsa. Då fick vi till svar att det fanns inga pengar, ...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...

Debatt: Hur ska frågan om åvc lösas?

Debatt Vanans makt är stor och gör att tillvaron oftast fungerar bra. Men hur blir det när du inte ...
Annons