Annons

Debatt: S-gruppens kritik bekräftas av IVO

Debatt | 20 Juli 2021 13:00
Socialdemokraterna i nämnden för Individ- och familjeomsorg har under året återkommande ställt frågor i nämnden om problem bland personalen och om hur vardagen fungerar i daglig verksamhet och på boendena i kommunen. Det svar vi fått från förvaltning och den politiska majoriteten är att det inte finns något att oroa sig för.
Samverkansprotokoll mellan personal och ledning pekade dock på att allt inte var som det skulle.
Vi har också under året hört synpunkter från personal och anhöriga. Även dessa synpunkter har avfärdats. Men var det verkligen förvaltningen och nämndens politiska majoritet som satt på sanningen? Den utredning från Inspektionen för vård och omsorg, IVO – myndigheten som ansvarar för tillsyn över socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) – som presenterades i NH fredagen den 9 juli bekräftar de synpunkter vi framfört. Lika tråkigt som vi tycker det är att alla våra brukare inte fått den vård de enligt lagen har rätt till, lika tillfredsställande är det att vår kritik fått stöd från ansvarig myndighet.
Det är mycket viktigt att boenden och daglig verksamhet för personer med funktionshinder håller hög kvalitet och erbjuder ett tryggt liv med goda möjligheter till utveckling.
Nämnden för Individ och familjeomsorg i Kungsbacka har tvingats till stora neddragningar, mycket på grund av att vi tvingas placera till boenden i andra kommuner eller privat då Kungsbacka inte kan erbjuda bostäder. Kostnaderna för bostäder utanför kommunen är mycket dyrare än inom kommunen. Dessa förhöjda kostnader drabbar sedan nämndens ekonomi.
I Socialdemokraternas budget för 2022 hade vi avsatt 12,2 miljoner för att våra grupper inte skall drabbas av fler besparingar. Tyvärr vann förslaget inte gehör bland majoriteten.
Vi hoppas att IVO:s utredning ska få den politiska majoriteten på andra tankar.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Välfärden måste alltid komma först

Debatt Replik angående artikel i NH 6/7-21. Politik är att vilja förändra, förbättra och utveckla. Jag ...

Läkare blir av med legitimation

Nyheter Flera gånger hade läkaren kommit till apoteket med tvivelaktiga recept. Vid senaste tillfället utan att själv ...

Missade tumör trots månader av utredningar

Vård Länge och väl utredde vårdcentralen patientens magbesvär – utan att något fel hittades. Först efter ...
Annons