Annons

Debatt: Öka småhusbyggnationen och korta bygglovskön

Debatt | 06 Juni 2021 13:00

Bostadsbyggnationen behöver öka i Sverige eftersom det fortfarande råder stor brist på bostäder. Vi behöver bygga ca 70 000 nya bostäder varje år i Sverige för att kunna möta det behov som finns. Storstadsområden med kranskommuner har ett extra hårt tryck på nybyggnation och där ingår Kungsbacka.

Det är stor press på kommuner att planera och bygga hyreslägenheter men risken är överhängande att ensidigheten gör att småhusbyggnationen avstannar. 70 % vill bo i eget ägt boende och småhuspriserna i Kungsbacka har ökat med 22,8 % den senaste 12-månaders perioden. Det visar att efterfrågan är betydligt större än tillgången på småhus.

Kungsbacka kommun behöver ta krafttag för att öka småhusbyggnationen och planera större områden för det. För att underlätta planeringen för nya bostäder så behöver Kungsbacka kommun ta tag i processen och utveckla den. Här är några förslag från oss kristdemokrater på hur processen kan snabbas upp och kön för bygglov kan kortas.

  • Minska kommunala särkrav som förlänger bygglovsprocessen och försvårar för bostadsutvecklare att snabbt och effektivt bygga bostäder i flera kommuner med samma underlag.
  • Utgå ifrån Privat initiativrätt som regel för alla större planprojekteringar, så bostadsutvecklarna själva hanterar processen och kommunen gör de myndighetsbeslut som behövs. På det sättet skapar man möjlighet att ta på sig mindre planer och därmed planera för småhusbyggnation.
  • Börja planera för område med tomträtt, så den enskilde kan på ett billigare sätt bygga sitt egna småhus.

 

Larry Söder riksdagsledamot (KD)

Niklas Mattsson gruppledare (KD) Kungsbacka

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Företagare nöjdare - men långt kvar

Jobb & Pengar Ett hopp uppåt – men fortfarande kvar i bottenskiktet. Så kan man summera resultatet av Insikt 2020, där företagens ...

Bortglömd byggkö avbetad

Bostad Äntligen! Fem år efter den stenhårda JO-kritiken har bygglovsavdelningen lyckats beta av de 11 600 ärenden gamla ärenden som inte var ...

Ja till getgård i Åsa

Jobb & Pengar Tjänstemännen sa nej. Trots det gav politikerna klartecken till en getgård i skogen norr om naturreservatet Nä...
Annons