Annons

Debatt: Lyssna lite mer på oss lärare

Debatt | 31 Juli 2020 13:00

Låt Hemkunskapsundervisningen starta tidigare och låt eleven behålla sin Hem- och konsumentbok som ett lexikon, föreslår Solveig Bryntesson Bernlöf.

FOTO: Pixabay

När ska vi nå en ”Skola för alla?” ”Politikernas dåliga beslut gör att barn lider. Det är som att politikerna har glömt bort att barn behöver trygghet inte bara valfrihet” skriver Karin Phil i GP.
Eleverna har inte förändrats i våra skolor. Det är de ständiga omorganisationerna som skapar problem.
Varför kommer ni politiker aldrig till skolan och ser hur vår verklighet ser ut?
Politiker kan vem som helst bli? Det är det enda yrke där man inte behöver yrkesutbildning för att bli antagen.

Det finns praktisk/teoretiska ämnen som skulle få alla elever att gå till skolan. Ämnet barnkunskap togs bort, varför fick lärarna aldrig reda på. Eleverna älskade detta ämne. Det var ett ämne som vi hade behövt i dag.
Hemkunskapstimmarna har minskat (på några skolor). Kalle, en elev, berättade att de hann inte sätta en deg. Vi som arbetat länge i skolan vet att eleven behöver praktiska och teoretiska ämnen, att aktiva händer formar hjärnan som behöver träning.

Ett populärt ämne

Forskaren och pedagogen W. Oskarsson berättade att ämnet hem- och konsumentkunskap var elevernas populäraste ämne, att ämnet var det enda ämne som innehöll matte, fysik, kemi, biologi, ekonomi med mera.
Vi använde den kunskap W.O. gav oss och elevernas intresse ökade när vi varvade verklighetens teori med praktiska övningar.

Vart femte barn föds med en funktionsnedsättning. Vart fjärde barn har viktproblem vid fyraårskontrollen.
I dag vet vi mer vad som är viktigt för att vara frisk. Men ingen har tänkt på hur elevens skolgång påverkats.

Hemkunskapslärare har under många år försökt få politiker att lyssna på matens betydelse. Man blir vad man äter.
Inte vid något tillfälle har man kopplat barnfetma och matens betydelse till skolans problem. Genom detta ämne har vi kunnat se ett intresse på alla nivåer hos våra elever.
Genom ämnets stora bredd skulle man kunna ge kunskap för livet. I kunskapen finns vad en människa behöver för att leva ett eget liv. Eleven är i behov av undervisning som är teoretisk och praktisk. Learning by doing är ett sätt att tillgodose allas behov.

Starta tidigare

Hemkunskapsboken är som ett lexikon för eleven, särskilt de som har svårt för teori. Under åren som gått har vi lärt oss att undervisa på olika sätt. Bilden, teorin och det praktiska arbetet har en stor betydelse för många elever. Genom den kunskap som W Oskarsson gav fick vi kompetens som gav oss glada elever med betyg. Det nuvarande betygsystemet slår ut våra elever. Det måste förändras.

Låt ämnet starta tidigare och låt eleven behålla sin Hem- och konsumentbok. Boken är ett lexikon som ger svar på de frågor man möter senare i livet. Allt vad en människa behöver för att leva ett hälsosamt liv finns i boken.

Genom att öka antalet timmar i ämnet hem- och konsumentkunskap skulle vi få en ”En skola för alla”.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

”Det är skönt att ha allt ordnat vid 19”

Trafik Det går bra nu för Kungsbackakillen Hampus Dahlberg, 19. När han avslutade sin utbildning till personbilsmekaniker blev han ...

Äntligen vaccination!

Krönikor Att vara läkarstudent under en pågående pandemi är ganska smidigt om man är ute efter sommarjobb. Trots ...

"Någon som sa att div 3 var svårt?!"

Fotboll Det skanderade anfallaren David Berntsson efter att ha gjort sitt första hattrick för säsongen. – Som nykomling så ä...
Annons