Annons

Debatt: Krav-bönders naturbetesmark gynnar biologiska mångfalden

Debatt | 19 Juni 2021 13:00

Debattören slår ett slag för Krav-certifierade gårdar.

FOTO: Arkivbild

Jordbrukets artrika naturbetesmarker ger ett viktigt bidrag till den biologiska mångfalden. Krav-certifierade gårdar med kor och får har i större utsträckning naturbetesmarker än samtliga motsvarande gårdar i Sverige. Men för att behålla sin mångfald av växter och djur måste naturbetesmarkerna fortsätta att betas. Om de växer igen minskar artrikedomen på markerna.
 
Därför är det glädjande att så stor andel Krav-certifierade gårdar i Hallands län har naturbetesmarker. Där fanns 2020 naturbetesmark på 66 Kravcertifierade gårdar med kor och får enligt Kravs siffror, motsvarande en andel på 90 procent. På samtliga gårdar i Hallands län med kor och får hade 85 procent naturbetesmark.
 
På riksnivå var andelen av alla Krav-certifierade gårdar med kor och får som hade naturbetesmark 91 procent, medan andelen för samtliga gårdar av samma typ var 82 procent.
 
När det gäller artrikedom, brukar man jämföra naturbetesmarker med regnskogar. I snitt har de 40 olika växtarter per kvadratmeter. Den rika växtligheten drar i sin tur till sig insekter och andra djur.
 
Artrikedomen är ett resultat av att naturbetesmarker inte besprutas med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, inte gödslas, odlas eller bearbetas – och av att de betas. Men i det moderna jordbruket blir arealen naturbetesmarker allt mindre. Endast cirka 3 procent av de naturbetesmarker som fanns i Sverige i mitten av 1800-talet återstår.
 
Den biologiska mångfalden hotas på många sätt – det är forskarna överens om. Upp emot en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning inom de närmaste årtiondena. Bland annat minskar antalet bin och andra pollinerare, något som får allvarliga konsekvenser för den framtida livsmedelsförsörjningen, eftersom en tredjedel av vår mat måste pollineras.
Biologisk mångfald är viktig för stabiliteten och balansen i naturens alla livsmiljöer. Den bidrar till bördiga jordar och större skördar, och ger jordbruket och naturen bättre motståndskraft vid klimatförändringars kraftiga torka och skyfall.
 
Forskning visar att biologisk mångfald gynnas av ekologiska produktionsmetoder. På ekologiska gårdar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinerare än på konventionella gårdar.
 
Krav-certifierad ekologisk produktion sker utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Den är extra kontrollerad av oberoende kontrollföretag, minskar negativ klimatpåverkan, har extra höga krav på god djurvälfärd och omfattar goda arbetsvillkor.
 
Genom att välja Krav-märkt mat och dryck kan man därför både som konsument och som inköpare för restauranger inom skola, vård och omsorg bidra till ökad biologisk mångfald och många andra viktiga hållbarhetsmervärden, till exempel när det gäller djurvälfärd och klimat.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Pågående skogsbrand i Anneberg

Nyheter Nej, en skogsbrand är väl att ta i, men det pyr lite i en backe i skogen vid Skå...

Lukas och Moa släckte branden i ödehuset

Nyheter Under sin eftermiddagspromenad i Onsala i måndags såg Lukas Johansson och Moa Ekdahl, båda 20 år, rök ...

Erik Persson vidare till semifinal

Sport Ett av Kungsbackas största guldhopp, Erik Persson, har gjort sitt debutlopp i herrarnas 200m bröstsim på OS i ...
Annons