Annons

Debatt: Jag minns mina sommarjobb

Debatt | 08 Augusti 2020 13:00

Som ung är det avgörande att nå förståelse för ett kommande arbetsliv. Sommarjobb måste därför vara högt prioriterat i kommunen, skriver Rickard Wäst (S).

FOTO: Pixabay

Som ung är det avgörande att nå förståelse för ett kommande arbetsliv. Att tidigt ges möjlighet att ta ett sommarjobb måste därför vara högt prioriterat i kommunen.

Känslan att bidra till gemensamma värden, att ges ansvar och till på köpet tjäna egna pengar kan inte överskattas. Inte nog med det, vi som redan arbetar blir belönade på flera plan genom att möta, handleda och se färdigheter utvecklas hos de unga.

Sommarjobb gav erfarenheter, goda som dåliga. Funderingar om vad man kanske ville, eller inte ville, arbeta med i framtiden. Det i sin tur påverkade vilken studieinriktning man valde.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör stora satsningar där kommuner kan ta hjälp för att utöka antalet kommunala sommarjobb och sköt nyligen in ytterligare medel och tid för ändamålet.

Kungsbacka gjorde i år ett bra ryck trots pandemin och kom upp i 200 feriejobb, det var tyvärr för få för att kunna ta del av dessa extra medel, men dock 200 ungdomar i jobb. Vi borde kunna dubblera det bara inom kommunens verksamhet.

Många kommuner, exempelvis Kungälv med flera, överträffar oss i arbetet med sommarjobb. Jag blir väldigt glad att se de unga i varselvästar runtom i kommunen och vill se betydligt fler ungdomar sommarjobba 2021. Om vi gör det i klok samverkan mellan förvaltningar och dessutom tillsammans med företagen som verkar här, kommer vi att nå ännu bättre resultat.

Det är extra viktigt nu när samarbete med företagen i Kungsbacka, enligt dem själva, behöver förbättras avsevärt.

Läs fler debattinlägg här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: En dålig besparing att dra in personliga ombud

Debatt Med anledning av Kungsbacka kommuns förslag att dra in tjänsterna för kommunens personliga ombud vill vi som ...

Debatt: Kollektivtrafiken är viktig för det goda livet

Debatt "Halland – bästa livsplatsen” är Region Hallands vision. En nyckel till att kunna leva ett gott liv är att kunna ...

Sommarjobbare bjuder på musik i Kungsbacka

Musik Att sjunga, dansa och spela musik kan vara det bästa sommarjobbet för den med intresset. I sommar får tolv ungdomar chansen att göra just när kultursommarjobbare införs på test. 
Annons