Annons

Med erfarenhet som god man/förvaltare i 25 år, vill jag säga min mening gällande Kungsbacka kommuns planer på att stänga ner de restaurangerna som idag finns på olika boenden i Kungsbacka.

Restaurangerna är ett av de få ställen som mina huvudmän har möjlighet att äta och träffa sina sociala kontakter samt utvidga sitt nätverk och komma ut från sina ”celler” på boendet. Detta är en viktig upplevelse för mina huvudmän, som då känner att de fortfarande tillhör samhället.
 
För oss andra som kan besöka olika näringsställen är detta vardag, men för mina huvudmän är det lite av ”julafton” när denna möjlighet finns.
 
Under mina år som god man, har jag löpande noterat att empatin/förståelsen för våra äldre minskat och då avser jag inte personalen som arbetar ute på ”fältet” utan de styrande inom kommunen. Empatin har mer eller mindre försvunnit för våra äldre och ersatts av sparkrav och ökade kostnader.
 
Den 1 maj 2020 ändrar kommunen priser och mötesplatser för de som har ”dagomsorg” i Kungsbacka. Dagomsorgen som idag finns i externa lokaler kommer att flytta in i kommunens befintliga ”vård och omsorgsboenden” samtidigt ökar avgifterna för resorna till dagomsorgen. I dag är de subventionerade av Vård och omsorg och kostar 20 kronor per resa, vilket innebär att mina huvudmäns ”resekostnader” till dagomsorgen, kommer att öka till 41 kronor per resa inom Kungsbacka stad och 55 kronor per resa till till exempel Åsa. Detta innebär i dag 640 kronor per månad men höjs nu till cirka 1 760 kronor per månad. Återigen ska de mest utsatta i samhället drabbas.
 
Vad menar jag då med ”ironin” i rubriken? Jo, samtidigt som alla dessa ”besparingar” och ökning av avgifter sker av de styrande i kommunen, bygger kommunen själv om och flyttar sitt ”eget” café/restaurang Kafé Nyfiket för miljontals kronor. Det som i huvudsak är till för kommunens anställda. På Kafé Nyfiket finns chefer och flertal serveringspersonal.
Vad kostar allt detta per månad och vad kostar måltiderna per styck?
 
Lämpligt vore att ”leva som man lär”, det vill säga låt de som nyttjar kaféet göra, som ni låter våra gamla göra, att de måste beställa sin mat veckovis (i förväg) och betala 66 kronor per dag och även betala matdistributionen på 18 kronor per dag. Eller stäng Café Nyfiket och låt de anställda gå ut eller beställa sina luncher och fika på alla externa kaféer/restauranger som finns i vår kommun. De behöver verkligen kunder i framför allt i dessa coronatider för att kunna överleva. Det skulle bespara kommunen stora kostnader och samtidigt gynna caféer/restauranger i kommunen!
 
 
Replik:
Under många år har matsalarna på kommunens vård- och omsorgsboenden välkomnat pensionärer att äta tillsammans med de som bor på boendena.
 
De senaste åren har antalet besökare minskat kraftigt vilket gör att personalkostnaderna per serverad portion blir orimligt dyra, och därför har Vård och omsorg beslutat att stänga matsalarna för externa gäster.
 
Anhöriga till de som bor på boendena kan fortsättningsvis beställa mat att äta tillsammans med den anhörige på respektive avdelning. Den dagliga samvaron i samband med lunch är viktig för våra äldre och vi vet att flera privata lunchrestauranger i Kungsbacka erbjuder god lunch till ett humant pris för pensionärer.
 
Café Nyfiket är inte flyttat och erbjuder ej heller lunch till kommunens anställda som felaktigt anges i insändaren. Kommunens anställda har möjlighet att värma sin medhavda mat i mikrovågsugn eller kan välja att äta lunch på någon av stadens restauranger. Personalen i Café Nyfiket har flera arbetsuppgifter och har hela stadshuset som sin arbetsplats och arbetar ej endast i caféet.
 
Kungsbacka kommun har genomfört en totalrenovering av stadshus A som byggdes i början av 1980-talet. I samband med renoveringen byggdes lokalerna om till aktivitetsbaserat arbetssätt och Café Nyfiket fick en ansiktslyftning.
 
Det stämmer att dagomsorgen flyttar från externa lokaler till vård- och omsorgsboenden, på så sätt minskas hyreskostnaderna istället för att det sparas på verksamheten. De som deltar i dagomsorgen kommer i fortsättningen använda sig av färdtjänst för sina resor och får betala avgift enligt den gällande färdtjänsttaxan.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Kamera för trygghet

Debatt Äntligen klart för kameraövervakning vilket ska ge ökad trygghet vid Resecentrum och Hede station. För oss Moderater ä...

Debatt: Malpalcerat boende

Debatt Hej, jag vill bara ställa en fråga till de ansvariga i Kungsbacka kommun: hur man kan bygga ett ...

Debatt: Dags för muddring?

Debatt Replik på insändare ”Det är att kasta pengarna i sjön” av S-Å Herbertsson i NH 21/4 –20. Lite historik gä...
Annons