Annons

Debatt: Intraprenad – inte dyrt

Debatt | 20 Oktober 2020 16:30

Våra erfarenheter är att det engagemang och arbete som görs på intraprenaderna ökar möjligheterna till en mycket god utbildning, menar debattörerna.

FOTO: pixabay

Replik på insändare av Åsa Toresson i NH 13/10.
Dyr intraprenad kvar

Åsa Gårdsskolas brukarråd känner inte igen den bild som Åsa Toresson framför. Förvaltningen har inte gjort någon utredning angående intraprenaddriften inom Förskola och grundskola. Forskare vid Förvaltningshögskolan har följt projektet i Kungsbacka och skrivit en slutrapport som beskriver flera fördelar med driftsformen och tre alternativa vägar:

• Fortsätt som det är.

• Tillbaka till ordinarie organisation.

• Intraprenad med fler enheter.

Förvaltningschefen har skrivit ett tjänsteärende då beslut ska tas i nämnden den 21 oktober. Hon föreslår det andra alternativet och beskriver varför. Ett skäl är att det fördyrar, summan är dock svår att uppskatta.

Vaga svar

Rektorer, personal och brukarråd har ställt frågan vad som blir dyrare, svaren är vaga. Det handlar om visst dubbelarbete inom förvaltningen, med befintlig personal. Det finns inga fakta som visar verkliga kostnader och hur de fördelas. Vi är tveksamma till att intraprenaden verkligen ökar kostnader och att dessa skulle bäras av alla enheter.

Vi hoppas att nämnden tar beslut om fortsatt intraprenaddrift, att fler enheter kan ansluta och att förvaltningen får i uppdrag att hitta en organisation för intraprenaddrivna enheter som säkerställer att barn och elever får en likvärdig utbildning i Kungsbacka.

Våra erfarenheter är att det engagemang och arbete som görs på intraprenaderna ökar möjligheterna till en mycket god utbildning!

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Plattform för lokal handel

Jobb & Pengar Affärsidén är en digital plattform för lokal handel. Genom att prenumerera på tjänsten kan butiker marknadsfö...

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Jobb & Pengar Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har ...

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...
Annons