Annons

Replik till Landsbygdsbo och insändaren ”Mark som bör odlas”, NH 6/10.

Att värna åkermarken för livsmedelsproduktion, både i dag och i framtiden, är en viktig fråga för Centerpartiet!

Just nu så pågår arbete med att ta fram en ny översiktsplan, ÖP, för Kungsbacka kommun.

I arbetet med den nya översiktsplanen har åkermarken och förutsättningarna för framtida livsmedelsproduktion hög prioritet.

Vara restriktiv

Huvudinriktningen är att vara restriktiv till att bygga på åkermark inom det som betecknas som landsbygd och kustbygd i förslaget, vilket är de största delarna av kommunen.

Inom utvecklingsorter med närhet till god kollektivtrafik och service, till exempel området i närheten av Hede Station, så är inte åkermarken prioriterad före bostadsbyggnation.

Att prioritera jordbruksmarken i kollektivtrafiknära och centrumnära lägen där det redan finns många bostäder leder inte sällan till konflikter och klagomål på lukt med mera från boende i närliggande bostadsområden. Dessa konflikter vill vi minimera med förslaget till ny ÖP.

Beslutades för 15 år sedan

Att bygga bostäder inom Vallby 3:13 i Fjärås beslutades för cirka 15 år sedan. Hade förfrågan på samma plats kommit in i dag, så är sannolikheten stor att det inte hade blivit någon byggnation.

Åkermarken söder om Vallbyvägen är i förslaget till ny ÖP fortsatt utpekad som åkermark, så där kommer det inte att byggas.

Det är viktigt att vi alla som konsumenter väljer mat från våra svenska producenter när vi handlar i affären.

Gör vi inte det så får de inte avsättning för sina produkter vilket är mycket allvarligt. Ska vi lyckas öka självförsörjningsgraden i Sverige och minska beroendet av importerad mat så måste fler köpa svenskt!

Läs fler debattartiklar här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Intraprenad – inte dyrt

Debatt Replik på insändare av Åsa Toresson i NH 13/10. Dyr intraprenad kvar Åsa Gårdsskolas brukarråd känner inte ...

Ingen finalplats för Kungsbackas kranvatten

Vård Det blev ingen finalplats för Kungsbackas kranvatten i den prestigefyllda tävlingen Sveriges bästa kranvatten. Istället blir ...

Patient dog när kateter lossnade

Vård Katetern lossnade och patienten fick blodförgiftning och avled. Nu anmäls fallet till Inspektionen för vård och ...
Annons