Annons

Debatt: Hemtjänsten följer rekommendationerna

Debatt | 20 Maj 2020 19:15

Debattören svarar på insändaren angående ”Varför får hemtjänsten inte ha skydd”.

FOTO: Arkivbild Josefine Julén

Replik på insändare angående ”Varför får hemtjänsten inte ha skydd” i NH 15/5–20.

Kungsbacka kommun gör sitt yttersta för att ta hand om de med störst behov och att bromsa smittspridningen. Vi förstår om en del känner oro i den pågående situationen och vi vill därför kortfattat berätta hur vi arbetar med skyddsutrustning.

Rekommendationer

Hur vi använder skyddsutrustning baseras på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten samt vårdhygien på Region Halland.

I Kungsbacka kommun finns ett särskilt covid-team. Teamet arbetar mot de som har konstaterad eller misstänkt covid-19 inom hemtjänsten och hemsjukvården.

Övrig personal som träffar personer som inte är misstänkt smittade eller smittade av covid-19 ska enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte använda skyddsutrustning på samma sätt. Precis som Folkhälsomyndigheten gick ut med nyligen så kan personalen använda visir, vid vård som sker nära ansiktet på vårdtagaren och när det sker inom en meters avstånd. Det kan till exempel vara vid hjälp med matning eller tandborstning.

Ska vara frisk

Personalen ska vara frisk när de arbetar och det är viktigt att skyddsutrustningen används på ett korrekt sätt. Om skyddsutrustning används på ett felaktigt sätt så kan det istället ha motsatt effekt och sprida smitta. Det viktigaste för att minska smittspridningen är att personalen följer de basala hygienrutinerna, som exempel god handhygien med handtvätt och handsprit.

Läs också:

Varför får inte hemtjänst ha skydd?

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ytterligare två häktades för grovt narkotikabrott

Nyheter De två kungsbackabor, en 29-årig kvinna och en 26-årig man, som igår begärdes häktade – på ...

”Svårast är att nöja sig”

Nöje & Kultur Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. Nu har Sophie Apell, elev på Lö...

Debatt: Var smittades de som dött?

Debatt Angående artikel och statistik i NH 20/5–20 om coronaläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren beskriver läget som fortsatt ...
Annons