Annons

Debatt: Hembygdsmuseet – en värdefull och viktig verksamhet

Debatt | 09 Oktober 2020 18:06

Debattören belyser vikten av ett hembygdsmuseum.

FOTO: Kristian Alm

Här kommer en rapport från en dag på Hembygdsmuseet, i urval.

En kvinna kommmer in, går runt och tittar och säger sedan: ”Åh, jag hade inte en aning om att det finns ett så fint museum här! Det här måste jag sprida vidare. Jag är helt nyinflyttad och vill veta mer om Kungsbacka!”.

Altarutsmyckning

Två personer kommer in och vill titta i gamla nummer av Norra Halland. De söker efter bilder och artiklar som skrevs när deras morbror gjort en altarutsmyckning till Kungsbacka kyrka och den skulle invigas. De hittade till slut vad de sökte och passade på att gå in och titta på de andra utställningarna också. Gamla nummer av NH finns inbundna ända från 1890-talet.

En svenskamerikan på besök vill veta mer om sin släkt och blir alldeles lycklig när han hittar farfaderns namn i en förteckning över dem som emigrerade från Vallda 1904.

En skolelev hade hört talas om Lars Gathenhielm i skolan och ville veta mer. Vi hittade en hel del material till honom.

Hur det var förr

En flicka och hennes mormor kommer in och vill titta mer på textilavdelningen. De går in i skolsalen också och flickan tycker det är spännande att få veta hur skolan var förr.

En familj med tre barn kommer in och går runt bland alla uppbyggda miljöer i källarvåningen. Där kan man se ett skomakeri, en speceriaffär med en gammaldags kassapparat och gamla förpackningar på hyllorna. Även ett skrädderi, en frisersalong, en hattaffär, en smedja, ett snickeri. Inne i fornsalen fångar en stockbåt blicken – huggen med stenåldersyxa ur en ekstam. Runt på väggarna och i montrar finns diverse pilspetsar, skrapor, knivar med mera i flinta. Allt upphittat på olika ställen i kommunen. Glada skratt och kommentarer hörs.

Allt detta och mycket mer kan man ta del av på vårt Norra Halland hembygdsmuseum, Västergatan 17.

Gata för gata

Just nu finns det dessutom en utställning om ”När handeln blomstrade i Kungsbacka innerstad”. Den visar alla verksamheter gata för gata med bilder och text.

Detta kulturarv har iordningställts och underhålls av helt ideella krafter.

Museet, som är till för alla, har vuxit fram under många år varav cirka 30 år i nuvarande lokaler. Personalen består av ett 20-tal oavlönade entusiaster som forskar, katalogiserar, gör utställningar, håller rent, tar emot skolklasser, svarar på frågor och guidar privat när så önskas.

Kommunen har hittills bidragit med hyra för lokalerna, med cirka 600 000 kronor per år. En kommun med så stor inflyttning måste ha råd att ha ett museum och måste fortsätta förvalta denna pärla!

Läs fler debattartiklar här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ingen finalplats för Kungsbackas kranvatten

Vård Det blev ingen finalplats för Kungsbackas kranvatten i den prestigefyllda tävlingen Sveriges bästa kranvatten. Istället blir ...

Patient dog när kateter lossnade

Vård Katetern lossnade och patienten fick blodförgiftning och avled. Nu anmäls fallet till Inspektionen för vård och ...

Skyttekungen tillbaka på Ögärdet

Fotboll Senast i IFK Fjäråströjan vann Anton Millesson Nilsson skytteligan i trean på 18 fullträffar. Nu gör ...
Annons