Annons

Debatt: Här möts förr och nu!

Debatt | 05 Januari 2021 18:01

Debattörerna vill värna om Hembygdsmuseet.

FOTO: Kristian Alm

Hembygdsföreningen har med sina 13 gillen och 3 300 medlemmar under 35 år registrerat och katalogiserat föremål och byggt utställningar över den gamla tidens liv, handel och köpmän – före både Kungsmässan och Hede Fashion Outlet!

Här kan skolklasser och folk från när och fjärran vandra genom en gammal skolsal från 1930-talet, besöka konstateljén med tavlor och redskap av Kungsbackakonstnärerna Allan Andersson och Torsten Billman, smaka på en polkagris i en butik från förr, titta in i ett sko- och sadelmakeri, skrädderi och en hattaffär.

Här finns interiörer från ett torp på 1930-talet, en smedja, verktygssamling från de berömda Lindomesnickarnas tid och en imponerande textilutställning med föremål från bygden. Därtill finns del av ett apotek, tidnings- och fotoarkiv, bibliotek, en sal med lämningar från forntiden, plats för tillfälliga utställningar, samlingssal med mera.

Imponerande samlingar

Som besökare på Hembygdsmuseet imponeras man av dess samlingar, ett kulturarv mitt i stadens hjärta!

Hembygdsmuseet är en ovärderlig skatt för kommunens invånare och kan dessutom locka turister. På marknadsdagarna arrangeras kafé med hembakat sedan länge.

Vi vill att Kungsbacka kommun även fortsättningsvis samarbetar med hembygdsföreningen och stöttar det kulturarv som hembygdsföreningen och museet bjuder på.

Det är ovärdigt och respektlöst att packa ner resultatet av över 200 000 timmars ideellt arbete i en källare. Låt i stället Hembygdsmuseet blomma!

Läs också:

Krönika: Har vi råd att inte ha museet?

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hanhals blev utklassade i toppmötet

Ishockey Efter en lysande start på vårsäsongen hade Hanhals Kings plötsligt chansen att gå upp i serieledning. Men ...

Nytt paketrekord när e-handeln fortsätter blomstra

Jobb & Pengar Postnords anställda hann knappt andas ut efter årets Black Friday-rekord och julhandeln, förrän det blev dags fö...

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...
Annons