Annons

Debatt: Förläng hyresavtalet för flyktingfamiljerna

Debatt | 18 Juni 2021 13:35

Debattören vill att kommunen tänker om när det gäller boendet i Anneberg.

FOTO: Norra Halland

Replik angående artikel i NH 15/6-21 ”Barnfamiljer utan bostad”.

Hur svårt kan det vara att ompröva ett tidigare beslut?

Enligt reportaget handlar det fram till årsskiftet om 74 vuxna och 141 barn.

Kungsbacka agerade ganska snabbt och tog ett bra beslut när vi i samband med senaste gruppen av tilldelade kvotflyktingar beslutade att ge dessa, främst familjer, tak över huvudet.

Att tiden för Kungsbackas tillfälliga beslut av boende av två år nu snart har runnit iväg är nästan svårt att förstå. Vart har dessa två år tagit vägen? Jo, vi har bland annat drabbats av en världsomfattande pandemi vilket inneburit bland annat för Kungsbackas del både nedläggning av verksamheter, friställningar inom olika verksamheter, skolor och utbildningar på distans.

Kort sagt, det har varit en svår tid, inte bara för många av våra fasta boende i Kungsbacka, utan även för våra flyktingar som kommit till vår kommun.

Hur enkelt har det varit att utan tidigare yrkeskunskap, språkkunskaper eller annan social eller ekonomisk tillgång kunna söka sig ett nytt boende eller ett arbete som går att leva på? Dessutom leva under oro och ängslan för hur man som vuxen med barn ska kunna etablera sig i vårt samhälle.

Tänk om både kommunstyrelse och Eksta om möjligheterna till att förlänga Tempohus hyresavtal åtminstone ett år framöver.

Hur kan kommunen förvänta sig att aktuell grupp flyktingar ska hitta en bostad när vi idag inte ens tillgodoser vårt, kommunens, beslut om att bygga enligt kommunens bostadsplanering?

Hur kan kommunen följa upp att arbete finns för egen försörjning, att individen söker bostad utifrån de kriterier som gällde vid och i samband med hänvisning av hyreskontrakt på två år?

Att skicka denna grupp invandrare mellan olika förvaltningar, service (bostadsförmedlingen) eller IF för utredningar är inte humant. Gör vi så med våra egna bostadssökanden i Kungsbacka?

Har vi i kommunen (Service) lägenheter som står tomma? Hur många av våra nuvarande kvotflyktingar har på egen hand avflyttat från kommunen?

Har kommunen nya förväntningar på sig att ta emot nya kvoteringar?

Läs också:

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Vi lånar Kungsbacka av våra unga

Debatt Vi lånar Kungsbacka av våra unga. Vi är skyldiga dem goda förutsättningar till ett gott liv. ...

Två till sjukhus efter flerbilskrock

Trafik Två personer fick föras till sjukhus med ambulans efter en flerbilskrock i korsningen Höglandavägen/Hällingsjövä...

Utmaning att illustrera barnbok

Nyheter Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria ...
Annons