Sveriges elevkårer har gjort en undersökning om hur elever runt om i landet upplever distansundervisningen. Där svarade 37 procent att de anser att de ej får tillräckligt med information om vad som förväntas av dem, för ett specifikt betyg och 44 procent anser att de delvis får tillräckligt med information. Cirka en tredjedel upplever att de inte får tillräckliga chanser att visa sina kunskaper.

Risk för fusk

Många prov genomförs som vanligt och risken för fusk är stor. I klassrummet förekommer fusk även i vanliga fall, men genom att genomföra proven på distans ökar risken för fusk kraftigt. När lärarna sedan använder proven som underlag för betygsättning är risken stor att betyget blir inkorrekt.

Många saknar en lugn plats att plugga på och detta blir extra tydligt under distansundervisningen. I undersökningen uppgav elever att de inte kan sitta vid ett bord och att de därför behöver sitta i sängen, i sitt rum för att få lugn och ro. En del saknade även bra internetuppkoppling och hamnar därför efter under genomgångarna när nätet strular. Totalt svarade 20,7 procent av eleverna i undersökningen att deras fysiska arbetsmiljö är mindre bra eller inte alls bra och 33 procent svarade att den psykiska arbetsmiljön är mindre bra eller inte alls bra.

Stressade

Under distansundervisningen när elever känner sig stressade och isolerade är det viktigare än någonsin att kontakten med elevhälsan fungerar och att de elever som behöver extra stöd får det.

Sveriges elever är Sveriges framtid och det är viktigt att alla får en jämlik skolgång, även under en pandemi. För att alla ska ha samma möjligheter att lyckas.

Läs fler debattartiklar här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Var smittades de som dött?

Debatt Angående artikel och statistik i NH 20/5–20 om coronaläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren beskriver läget som fortsatt ...

Debatt: Svik inte dem som vårdar våra liv

Debatt Vi har via media följt och förstått hur tuff situationen är för personalen inom vården, ...

Debatt: Ordval som ger helt fel signaler

Debatt Till Mikaela Waltersson: När du till TT säger att det Hans Forsberg gjort är en ”olycklig grej” slå...
Annons