Annons

Debatt: Dags att sluta använda A-traktorer

Debatt | 04 Juli 2020 12:00

Det finns inget existensberättigande för den här fordonstypen, skriver debattören om A-traktorer - personbilar med spärrade växlar och strypt hastighet.

FOTO: Pixabay

Förbjud de töntiga och miljövidriga A-traktorerna nu!

Det är högst anmärkningsvärt att den här fordonstypen får finnas kvar. Den stammar från tiden efter andra världskriget då man behövde jordbrukstraktorer för att modernisera jordbruket. Det behovet har sedan länge försvunnit och det finns inget existensberättigande för den här fordonstypen idag.

Teknikutvecklingen går fort fram och på senare år har det kommit nya fordon, t.ex. mopedbilar, som är anpassade både motor- och viktmässigt för att köras i låga hastigheter. Det kommer även fler och fler typer av miljövänliga elfordon som kan nyttjas av ungdomar som har behov av att transportera sig med ett motorfordon. 

Om Sverige menar allvar med sina miljömål borde det vara en självklarhet att förbjuda de miljövidriga A-traktorerna som är en kvarvara från förra sekelskiftet. Det känns helt absurt att man diskuterar miljözoner och förbud mot nästan nya rena dieselbilar samtidigt som man tillåter den här miljövidriga fordonstypen. 

Det är svårt att förstå att det fortfarande kan locka vissa att åka runt i ett brötande avgasmoln i bästa byhålastil när vi nu har gått in i 2020-talet och det finns tuffa, miljövänliga och framförallt snygga mopedbilar och andra fordon som borde ge betydligt mer status än de skrothögar som nu rullar runt. Vi får hoppas att traktorerna får den töntstämpel de förtjänar och att priserna på mopedbilar och elfordon fortsätter ner så att även fler på landsbygden kan ha råd att åka på ett vettigt och coolt sätt.

Modern ungdom

Läs fler debattinlägg här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer

  • Du kan bygga a traktor av egentligen vilken bil som helst när dom nya reglerna registreras. Så de finns inget dåligt med a traktorerna i sig. Finns dock sånna som inte sköter sig i trafiken å nt vet vad dom håller på med. Så jag tror bara att du har vart me om nå riktigt tragiska å irriterande händelser med folk som kör a traktor men det e inte nått rätt i de du skriver nånstans. Kolla på blocket å kolla lite kanske? Nya BMW:s å Porsche å nyare Volvos å massa nya bilar så börja nt prata om ”miljön” när d finns hur många olika a traktorer som helst

Läs Även

Körde i diket och krockade med lyktstolpe

Trafik En kille i 20-årsåldern delgavs i eftermiddags misstanke om vårdslöshet i trafik på en trafikolycksplats utmed ...

Ny tävling ska inspirera till ökad hållbarhet

Politik Är du nyfiken på hur just du skulle kunna skapa en mer hållbar vardag? Eller vet du att du ä...

Bilist krockade med stenmur

Trafik En trafikolycka har inträffat på Gåsevadholmsvägen i Fjärås, i höjd med Måhaga äldreboende. ...
Annons