Annons

Debatt: Byt ut djurförsöken

Debatt | 20 Februari 2021 16:00

Tack vare utvecklingen av exempelvis avancerade cellmodeller och matematiska modeller har man kunnat ersätta många djurförsök med djurfria alternativ

FOTO: Pixabay

Hur många djur utsätts för djurförsök för att vi ska få vaccin?
Vi har en allvarlig coronapandemi och det rapporteras dagligen om framforskat vaccin men inget om hur forskningen går till, till exempel omfattningen av djurförsök i samband med denna medicinska forskning. Något som massmedia borde kräva att få ta del av för att kunna informera allmänheten.
 
Viss övergripande information kan man få via organisationen ”Forska utan djurförsök” men även de saknar uppgifter från läkemedelsbolagen om antal utnyttjade djur.
Här lite fakta hämtat från ett av Forska utan djurförsöks informationsblad om ”Vilka djur används i coronaforskning”: Eftersom möss och råttor inte har önskvärda egenskaper försöker man genmanipulera djur så att de bättre ska efterlikna människan. Internationellt pågår forskning även på hamstrar och illrar, eftersom de har en lungfysiologi som liknar människans. Apor är vanliga i vaccintester, då de anses vara bra modeller av människan, och det finns rapporter om coronastudier av olika slag på rhesusapor, markatter och babianer.
 
Tack vare utvecklingen av exempelvis avancerade cellmodeller och matematiska modeller har man kunnat ersätta många djurförsök med djurfria alternativ. Men antalet djur i djurförsök är fortsatt ofantligt stort.
För att bespara djur lidande behövs därför mer forskning för att få fram alternativ till djurförsök. För detta har man idag otillräckligt med pengar/anslag.
 
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Hur får vi ett samhälle för alla?

Debatt Jag var på promenad med hunden och samtidigt som jag var på väg att gå hem ser jag en ...

FHM: Man kan träffas och kramas efter två veckor

Nyheter På torsdagen direkt efter lunch meddelar Folkhälsomyndigheten att man nu bedömer att skyddet efter två doser covidvaccin ska ...

Nationell pressträff: Skärpta regler för serveringsställen

Nyheter På onsdagens pressträff deltog bland andra statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström, samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör ...
Annons