Annons

Debatt: Arenan är ingen jättearena

Debatt | 01 April 2021 17:55

Arenan är ingen jättearena, menar debattörerna.

FOTO: Kristian Alm

Replik på insändare i NH 23/3–21.

Söderberg/Philipson/Eck (M) påstår i sitt svar på vår debattartikel att nya arenan skulle kosta runt 700 miljoner kronor. I kommunens utredningsmaterial som ligger till grund för kommande beslut i KF, finns inte siffran 700 miljoner nämnd. Antingen utreder M ytterligare en storlek på arena (XL) annars är det ett faktafel använd som skrämselargument.

Vidare faller deras argument platt gällande driftskostnaden! I Large-alternativet beräknas de totala sammanlagda intäkterna man förväntas få kopplade till arenan. I Small-alternativet blir de lägre men de fasta kostnaderna, att driva anläggningen, är ändå lika som i Largealternativet. Det är också fel när M:s representanter påstår att det är ”ett mastodontprojekt som kommer att belasta skattebetalarna många år framöver”.

Byggkostnaden budgeteras över tre år. Avskrivningar borde ju vara över tio år. I kommunens utredning kan man läsa att Large-alternativet kommer ha en sysselsättningseffekt på 1 030 årsarbetskrafter. Smallalternativet 260 årsarbetskrafter.

Skatteintäkter på Large Arena beräknas till 146 miljoner kronor. I Söderberg/Philipson/Ecks alternativ 37 miljoner kronor. Så beräknat netto till gagn för alla som bor i Kungsbacka kommun torde vara cirka 110 miljoner kronor (över en tioårsperiod). Även Brutto Region Produkten (BRP) överstiger Large-alternativet deras Small-alternativ med 775 miljoner kronor. Kommunens utredning konstaterar att driftskostnaden för Large-alternativet blir mindre med kommersiella ytor jämfört med Small-arenan utan kommersiella ytor.

För ordningens skull vill vi nämna att tack vare partier som Kungsbackaborna kan inte etablerade riksdagspartier ta saker och ting för givet i kommunpolitiken. Vi är en garant för att tillse det bästa för Kungsbacka kommuns alla innevånare och ta ansvar för det. Detta oavsett vilket parti man röstat på i riksdagsvalet. Vi låter oss ej tystas med respektlöst bemötande, vaga argument eller argument med sakfel. Att frågan inte har med storleken att göra har de moderata partirepresentanterna tydligt visat i sina debattartiklar.

Läs mer debatt här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Poängkungens besked – nästa säsong är den sista

Sport Adam Davidsson skulle ha gjort sin sista säsong. Men när den avbröts tänkte han om – det ...

SHE-drömmen försvann för Aranäs

Handboll Starten var som vanligt – och utgången blev precis densamma som för två år sedan. HK Aranäs fö...
Annons