Annons

Debatt: Kommer stärka Halland

Debatt | 20 Maj 2020 12:56

Ett äldreomsorgslyft ska bli – ett lyft.

FOTO:

Coronavirusets spridning hotar liv och hälsa, men har också skapat ett allvarligt läge för jobb och företag. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har redan presenterat många förslag där krafttag tas för att trygga välfärd och jobb.
 
För att förbättra personalförsörjningen och göra det mer attraktivt att söka jobb inom äldreomsorgen ska ett äldreomsorgslyft genomföras som innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid.

Staten finansierar

En anställning ska kunna kombineras med utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Staten kommer att finansiera kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021.
 
Regeringen skjuter även till medel så att ytterligare 10 000 personer kan vara i utbildning med fokus på vård och omsorg inom regionala yrkesvux under 2020.
Samtidigt föreslås folkhögskolans yrkesutbildningar byggas ut med cirka 1 000 nya halvårsplatser redan 2020, även dessa med fokus på vård och omsorg.

Kämpat i flera år

Under flera år har vi socialdemokrater kämpat för bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen, rätt till heltid och att våra anställda ska få fler kollegor. Personalen inom äldreomsorgen i Halland kommer nu kunna få fler kunniga och fast anställda kollegor samtidigt som våra äldre får en bättre omsorg.
 
Viruset hotar hela vårt samhälle men då ska vi också möta det tillsammans, som ett samhälle.
 
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Var smittades de som dött?

Debatt Angående artikel och statistik i NH 20/5–20 om coronaläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren beskriver läget som fortsatt ...

Debatt: Svik inte dem som vårdar våra liv

Debatt Vi har via media följt och förstått hur tuff situationen är för personalen inom vården, ...

Debatt: Ordval som ger helt fel signaler

Debatt Till Mikaela Waltersson: När du till TT säger att det Hans Forsberg gjort är en ”olycklig grej” slå...
Annons