Annons

Debatt: Ädelreformen har lett till vårdbrister

Debatt | 06 Juli 2020 07:58

Region Halland har tagit ställning för att inte använda syrgas som del i behandlingen av corona. Läkaren Torbjörn Jonson tycker det är oroväckande.

FOTO: Pixabay

Geriatrikern Yngve Gustafson och flera andra tunga namn inom äldresjukvårdens område har påtalat de stora brister som behäftar sjukvården av äldre i coronatider.

Region Halland har tagit ställning för att inte använda syrgas som del i behandlingen av coronasjuka äldre på äldreboenden. Regionens ledande politiska företrädare svarar inte på frågan hur beslutsgången i detta varit. Man frånhänder sig allt ansvar.

I hela frågan kring sjukvård av bland annat äldre finns de tre så kallade ”reformerna” under nittiotalet. Ädelreformen, psykiatri-reformen och husläkar-reformen.

Tegnell lär ha antytt ädel-reformen som en del av debaclet kring de äldre coronasjukas behandling.

Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande, tycks likställa sjukvård på äldreboende med palliativ vård på ett oroväckande sätt. Det är en enkel sak att ge ambulant syrgasbehandling efter läkarordination, ett utmärkt exempel är behandling vid KOL. Det finns prisbilliga pulsoximetrar (mäter puls och syrgashalt) med fullt tillräcklig exakthet.
Försök till behandling kan alltså ske på äldreboendet, vilket jag som mångårig distriktsläkare har stor erfarenhet av.

Alltför många exempel finns, på riksplanet, att behandling med syrgas, näringsunderstöd och antibiotika, vid tillstötande bakteriell lunginflammation, inte givits eller först givits efter påtryckning från anhöriga.

Den här frågan tar klart inte slut med coronan. All vård och sjukvård av äldre berörs.

Åldersdiskriminering är ytterst levande.

Torbjörn Jonson, läkare

Läs fler debattinlägg här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Hur kan ni vara så säkra på att Sverige valt fel väg?

Debatt Många säger att Sverige har haft en mycket dålig strategi för att möta det fientliga ...

Klart för skolstart hos Västtrafik

Trafik Läget inför skolstarten är under kontroll i Kungsbacka. Kollektivtrafiken är coronasäkrad. Det meddelar Västtrafik ikväll....

Coronainspektörer ger krogar godkänt

Vård Trångt och en del klagomål – men kommunens inspektion i fredags visar att krogarna i stan klarar coronakraven. Ingen ...
Annons