Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

De första majblommorna är sålda

I dag kan man swisha när man köper majblommor. Esther Nordin och Maja Björkstrand från Björkrisskolan säljer majblommor till politikerna Peter Wesley och Anders Ekström. I bakgrunden säljer Wilmer Nordgren en blomma till Eva Borg. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Försäljningen av årets majblomma är igång. Under förmiddagen såldes Kungsbackas första exemplar till politiker i stadshuset. I dag invigs även en utställning om majblommorna på Fyran.

 

Årets första majblommor i Kungsbackas är sålda. Det var de tre eleverna Esther Nordin, Maja Björkstrand och Wilmer Nordgren som går i årskurs tre på Björkrisskolan som traditionsenligt sålde till politiker.

– Det känns roligt, säger Wilmer Nordgren.

Politikerna som köpte blommorna var Peter Wesley (KD), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige, Anders Ekström (M), ordförande i kommunfullmäktige, Eva Borg (S), kommunalråd  och Elisabeth Lyckevall (S), 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

 

Birgitta Roos, ordförande i Majblommans lokalförening i Kungsbacka, var också på plats.

– Det känns jättebra att försäljningen är igång. Den säljs bara i 14 dagar så det är bara under två veckor som man kan köpa en och på så sätt bidra till att ge ekonomiskt stöd till de barn i kommunen som behöver det, säger hon.  

Årets Majblomma är designad av 13-åriga Saga, vilket Norra Halland tidigare har rapporterat om. Den har gammeldags vaniljfärgade kronblad, ljusgrön pärla i mitten och gräsgrön botten.Väldigt lik en vitsippa.

 

I dag klockan 12 invigs även en utställning om majblomman på torget i Kulturhuset Fyren. Enligt Birgitta Roos skildrar utställningen majblomman, nu och då.

– Den som tog initiativ till att skapa majblomman är född i Kungsbacka. Jag tycker att Kungsbacka är dåliga på att marknadsföra detta, säger hon.

Hon syftar på Beda Hallberg från Onsala som 1907 började sälja majblommor.

Utställningen arrangeras av fyra av Majblommans lokala föreningar och kultur och fritid och äger rum från och med i dag 12.00 till slutet av april.  

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 58 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!