Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Dansens magi

Jag tror jag var åtta år när jag, tillsammans med mina bröder, började åka flera gånger i veckan till Odinplatsen i Göteborg. Där fanns Claude Marchant Dance Academy. Vi skulle bli världsartister, och då måste man ju kunna dansa också. Allt jag drömde om var att bli en Song and Dance man. Claude var en dynamisk afro-amerikansk man. Han undervisade sina elever med passion. Men nåde den som inte arbetade hårt och levde upp till sitt potential. Då kunde han ryta som ett lejon. Men han gjorde det av kärlek. Han ville inget annat än lyfta sina elever till en högre plats; att lära oss dansens magi, att den är och måste vara en del av människans själ. Bo Westerholm var också där. Snälla, stiliga, underbara Bosse. Han var läraren som var beundrad av både de manliga och kvinnliga eleverna. Alltid med ett leende på läpparna, och med ett tålamod som få, visade han oss med glädje och metodiskt precision hur rörelserna gick till. 

 

Det var Jazzbalett vi började med. Sedan blev det balett för att få en bättre hållning och senare stepdans för att få in show-inslag. 1981 flyttade vi till Los Angeles. Många undrade varför vi for dit. Det var för dansens skull. Vi fick stipendiat på Dupree Dance Academy i Hollywood. Träningen blev mer intensiv och upptog all vår fritid. Mamma och pappa tog extra jobb och offrade mycket för att ge sina söner den bästa dansutbildningen. Det gick bra för oss, speciellt för Richard som blev dansare i tv-serien Fame. Resten av historien känner många av er till. 1984 kom vi tillbaka till Sverige och vann både Melodifestivalen och Eurovision - med dansen som ett viktigt inslag. Sedan, under drygt tre år, turnerade vi mycket i delar av Europa. Och dansen var vår följeslagare. Alltid. När livet gick vidare efter Herrey’s slutade jag att dansa. Jag vet inte säkert varför. Kanske blev det så intensivt under ett tag att dansen förlorade sin magi. Det fanns ingen längtan efter dansgolvet. 

 

Vi spolar fram tiden drygt 30 år. Idag är jag 52 år. The Song and Dance man har jag inte sett till på länge. Jag arbetar nu som utbildningsansvarig i min kyrka och har tagit extrajobb som personlig tränare. Men så en dag på gymmet sneglar jag åt gruppsalen. Det är något som drar mig dit. När jag kliver in känns det bekant. Höga speglar pryder väggarna. Ett stort parkettgolv breder ut sig. Det känns som om jag är tillbaks där det hela började, hos Claude Marchant’s. Jag sätter på musiken och ställer min framför speglarna. Jag gör en plié och sträcker ut armarna. Sedan en pas de bourre och en dubbel piruett. Jag känner mig lite tafatt och fånig, men ändå… det är något som spirar upp inombords, en känsla av eufori och glädje. Jag skruvar upp musiken och dansar loss. När jag är klar får jag en tydlig ingivelse - att jag ska undervisa i dans.

”Va!” hör jag mig själv säga. ”Du är snart gubbe och har inte ens dansat på 30 år!”

Ja, visst är det galet, svarar min inre röst. Men det är det som gör det så underbart!

Jag gick genast till gymägare och sa att jag ville testa att undervisa ett dance fitness pass en gång i veckan. Han svarade: ”Jag hade hoppats att du skulle föreslå det.”

 

Och så enkelt var det. Jag är tillbaks på dansgolvet. Intresset för klassen är stor. Tydligen är det fler än jag som vill dansa. Intensiteten och glädjenivån är hög. Och magin, den som Claude och Bosse planterade i mitt hjärta, den är definitivt tillbaks. 
The Song and Dance man is still alive.

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!