Vädret idag
Skurar
12°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Dammar fortsätter att sluka kommunresurser

Kommunens tvingas lägga resurser på att i stort sett varje dag rengöra dammarna i Kolla parkstad. Det eftersom alger fortsätter att trivas i det grunda och stillastående vattnet.

 

Kristofer Bertilsson drar fram vattendammsugaren. Kollegan Robert Hultengren samlar in alger med en stor håv. Den här tiden på året en vanlig arbetsdag för duon vid dammarna i Kolla parkstad. Båda jobbar som anläggningsmontörer inom kommunen och måste i stort sett varje dag vara på plats för att hålla algerna borta i det stillastående vattnet.

– När vi dammsuger båda dammarna tar det åtta timmar, konstaterar Kristofer Bertilsson.

 

Som Norra Halland tidigare rapporterat har det varit problem med Kolla parkstads dammar, som förra året vann Kungsbacka kommuns arkitekturpris. Pumparna har inte fungerat som de ska och alger och bottenslam har samlats i det stillastående vattnet. Trots att rör och pumpar rengjorts, att klor och UV-lampa används och att det finns en filternaläggning så kvarstår problemet. I sommar ska förvaltningen för Teknik därför räkna hur många timmar som läggs på skötsel av dammarna.

– Det är grunt och brett, egentligen de sämsta förhållandena för vatten eftersom det lätt växer alger och det är svårt att få cirkulation, säger Kristofer Bertilsson.

 

Kristofer Bertilsson och Robert Hultengren måste med jämna mellanrum lägga hela arbetsdagar på att hålla rent i de grunda dammarna. Går det för många dagar mellan rengöringen bildas det snabbt alger som klumpar ihop sig. Foto: Nils Jönsson

 

Eftersom barn leker vid dammarna har man varit orolig för vattnet även blivit bakteriefyllt. Så är inte fallet.

– Vattnet är inte problemet utan att det bildas klumpar med alger, säger Kristofer Bertilsson och förklarar ytterligare metoder nu övervägs för att få bukt med problemet, bland annat att låta en poolrobot sköta rengöringen.

– Det är ju populära dammar att gå till och låta småbarn och djur plaska i, så det är synd att det inte har gått att få det att fungera optimalt, säger Robert Hultengren.

 

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!