Dags för plantering i köksträdgården
Köks- och blomsterträdgården vid Kungsbacka kyrka fortsätter att ta form. Vid deltagarnas sista träff är det dags att plantera.
– Det mesta är perenner och allt går att äta, säger Malin Ferm, projektledare och kyrkogårdsarbetare.
Regnet öser ner men deltagarna jobbar tappert på. Flis skyfflas ut runt odlingslådorna, dels för att det inte ska bli så lerigt, dels för att det ska vara estetiskt tilltalande. Humlestören ska snart förankras och bärbuskarna står på rad i väntan på plantering.
– Det är krusbär, svarta och röda vinbär bland annat som ska stå i en vinkel och här ska vi ha en blåbärshörna, säger Malin Ferm och visar platsen vid kyrkväggen.
Blandade växter
Plantorna är utplacerade i odlingslådorna och väntar på att grävas ner.
– De står blandat och vi lämnar även lite utrymme för att så sommarblommor. Det är till exempel gräslök, persilja, salvia och pioner, vi har satt kryddväxter på olika ställen och så har vi valt enkla blommor som insekterna gillar bättre än dubbla, säger hon.
Lång blomning
Blommorna är utvalda så att de ska blomma vid olika tidpunkter för att ge så lång blomning som möjligt för insekterna. Och en odlingslåda vid kyrktrappan ska innehålla lite mer ovanliga växter.
– Som den här surklöverrovan som är kusin med harsyran, säger Malin Ferm.
När dagens arbete är slut ska allt vara planterat och därefter är det bara att vänta på att allt ska växa och blomma.
Läs också: Köks- och blomsterträdgård vid Kungsbacka kyrka.
Fler nyheter här