Annons

Dags att se om sitt tak

September är månaden då du som är villaägare behöver se om ditt tak inför höst och vinter. Av de halländska tak Anticimex besiktigade i fjol hade hela 14 procent så allvarliga skador att omedelbara åtgärder var av nöden.

Jobb & Pengar | 14 September 2021 19:55

Taket är den del av huset som utsätts för hårdast slitage.

FOTO: Pixabay

Så förebygger du takskador

Inspektera taket minst en gång per år. Yttertaket ska vara helt. Tänk på att vara noga med säkerheten. Använd en godkänd stege.

Se till att det är tätt vid ventilationsrör, takfönster och andra genomföringar. Plåtbeslagen ska vara rostfria och ordentligt fastsatta.

Kolla skorstenen. Om du eldar lite eller inte alls kan en huv på skorstenen hindra regn från att sippra ned genom skorstenen. Rådgör med din sotare.

Kontrollera att underlagspappen under dina takpannor är hel, där detta är möjligt.

Rensa taket från kvistar, mossa och annat skräp. Använd borste för att ta bort mossa. Undvik högtryckstvätt då den riskerar att trycka in vatten i skarvar.

Kontrollera taket inifrån vinden. Undertaket och väggar ska vara torra, utan fuktskador eller mögel.

Rensa hängrännor och ränndalar från löv och skräp. Kolla även så att rännan är hel och lutar åt rätt håll, mot stupröret.

Se till att takets vindskivor och takfotsbrädor är i gott skick. De skyddar takets sidor.

Kontakta alltid en takläggare om du tror att ditt tak läcker, eller om du känner minsta osäkerhet inför din takinspektion.

Källa: Anticimex

De 2 794 takbesiktningarna som Anticimex gjorde i Halland under 2020 gjordes uteslutande hos villaägare som hade för avsikt att bjuda ut sina bostäder till försäljning.

Många i dåligt skick

14 procent av villorna hade så dåliga tak att skadorna måste åtgärdas omedelbart. En tredjedel var i så dåligt skick att de måste åtgärdas inom de närmaste åren.

De vanligaste problemen är rostiga plåttak, sprucken takpapp och äldre tak som behöver bytas i sin helhet.

Taket är den del av huset som utsätts för störst påfrestningar. Att spara in på takunderhållet kan bli en dyr affär. Ett vattenläckage kan ge svåra fuktskador, som kräver omfattande och kostsamma åtgärder – på flera plan i huset.

”Ta hjälp av en expert”

– Alla tak behöver underhållas regelbundet och husägare bör inspektera sitt tak en gång per år. Många vill dock inte klättra upp på stegar på höga höjder, och säkerheten är viktig. Känner man sig minsta osäker ska man ta hjälp av en expert, säger Johanna Lindström, expert på husbesiktningar och byggnadsmiljö hos Anticimex.

Väder och vind kan bli så påfrestande för taket att det blir otätt. Men även löv och mossa som hindrar vattenavrinningen kan ställa till stora problem.

Hällregn extra krävande

De återkommande hällregn som ser ut att ha blivit resultatet av klimatförändringarna utsätter taket för ytterligare påfrestningar.

– Vid hällregn minskar marginalerna för ett tak som inte fungerar som det ska. Därför kan underhållsbehovet komma att öka i framtiden, som större mängder regn kommer oftare än idag, säger Johanna Lindström.

Olika lång livslängd

Det vanligaste problemet villaägare drabbas av är att deras tak helt enkelt blivit för gamla. All taktäckning behöver bytas med jämna mellanrum. Den tekniska medellivslängden varierar från tak till tak. Medan ett papptak håller 15-20 år, slits takpannor ut på cirka 30 år. Ett tak med brandtäckt plåt har den längsta medellivslängden – 40 år.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Häckande fåglar ställer till problem med solel

Miljö och natur Solpaneler blir allt mer populära. Inte enbart bland landets fastighetsägare. För måsar, duvor och svartfåglar ...

Myror tog över "getingåret"

Nyheter Sommaren 2020 hade Anticimex räknat med skulle bli ett ”getingår”. Sen man började mäta getingar 2013 har man ...

Bli beredd på årets getingsommar

Bostad Drottningarna är redan på plats. Nu byggs det för fullt på kallvindar och i taknockar. Årets sommar väntas ...
Annons