Vädret idag
Molnigt
1°C
Prognos december 17, 2018
dag
Skurar
1°C
 

Dags att fokusera på sommaren

Som en norrlänning i exil känner jag nästan en plikt att romantisera vintern. Att prata i termer som ett mysigt mörker, en förfriskande kyla och ett vackert snölandskap. Och ja, det finns en del av mig som älskar att gå runt i stickade tröjor, vakna upp till att årets första snö har fallit till marken och höra snön knarra under mina skor. Det är bara det att 90 procent av tiden så gillar jag inte vintern alls. Jag avskyr att ständigt frysa så att mina armhår står rakt upp, att lida av D-vitaminbrist för att jag aldrig ser solljus och att få eksem som hela tiden kliar. Min kropp protesterar varje morgon när jag måste krypa ur det varma duntäcket för att bege mig ut i kylan.

 

Att jag har flyttat från Umeå till mildare breddgrader här på västkusten har tyvärr inte gjort vintern bättre. Snarare tvärtom. Snöfallet har bytts ut mot ett ständigt regnande, rinnande maskara och blöta strumpor. Den vita marken och svarta mörkret har bytts ut mot grått, grått och grått. De 25 minusgraderna har bytts ut mot en rå kyla som kryper in genom mina lager av kläder, under min bleka torra hud och in till mina revben.

 

Så för att överleva vinterhalvåret har jag har skapat strategier. Jag tänder ljus, dricker litervis med te och klär på mig lager på lager av kläder. Jag intalar mig själv att jag inte skulle vilja vara utan vintern och att vintern gör så att jag uppskattar våren och sommaren mer. Och så är det ju. Inget gör mig så glad som att se bladen växa ut på träden, känna kobajslukten när snön smälter bort och sitta på en uteservering i solen för första gången på året. Så om jag fokuserar på vår och sommar, så ska jag nog ta mig igenom den här vintern också. 

 

Julia Sandstén Vikberg

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Julen närmar sig med stormsteg, är du klar med förberedelserna?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 14 december

kl 11.30-14 Fairtrade caféi Tölö församlingshem.

 

kl 14–16.30 Blues Jam Open Stage på Restaurang Ester. Arra: Föreningen Jazz och blues i Kungsbacka.

 

kl 17–18.30 Idrott hela livet: Prova på judo i Lindälvshallen.

 

kl 18 Tomtefest på Café Nyfiket i Frillesås. Bästa utklädda tomte vinner pris.

 

Lördag 15 december

kl 10–12.30 Kvinnofrukosti Älvsåkers församlingshem. Ingun Adolfsson visar...

Läs Mer

Så här funkar eNH!