Ny veteran. Benny Strandberg har varit politiker i 30 år. ”Jag brinner fortfarande för människans möjlighet att nå och få vård när hon behöver”. Foto: Kristian Alm

 

Han har personligen upplevt två mirakel på senare tid. Men när det gäller den halländska vården tror han inte på mirakellösningar. Möt kungsbackabon och kristdemokraten Benny Strandberg som nu blir ett av tre toppnamn i regionen.

 

Det är på ett sätt en skilsmässa som gör att Benny Strandberg tar plats i regiontoppen i Halland.

Han har en 30 år lång karriär som politiker i Västra Götaland, både inom regionen och som kommunalråd i Mölndal. När han skilde sig för ett par år sedan blev politiken lite besvärligare, eftersom även hans förra hustru var engagerad. Lösningen blev en flytt över regiongränsen till Kungsbacka.

– Sen hörde KD:s riksdagsman Larry Söder av sig och undrade om jag ville ställa upp på regionlistan för Halland. Jag tackade ja, under förutsättning att jag inte puttade bort någon annan.

Det slutade med att Benny Strandberg hamnade överst, och när KD gjorde ett oväntat kanonval blev han ett av Alliansens tre regionråd, alltså de politiker som har mest makt.

Regionen har hand om vägar och kultur, men det är sjukvården som är uppgiften till 90 procent. Och det är där Benny Strandberg har sitt hjärta.

– Jag brinner för de som inte kan göra sin röst hörd själva, det har jag med mig från jobbet som specialpedagog.

Inom vården kan det handla om psykiatrin och vård i livets slutskede, men också om att lyssna på både patienter och personal, menar Benny Strandberg.

 

Han tillträder inte förrän efter årsskiftet, men har redan satt foten i ett getingbo. När medicinkliniken på Kungsbacka sjukhus för en tid sedan larmade om brist på resurser och oro för nerdragningar, sa Strandberg i en intervju i GP:

– Jag kommer att jobba för att närsjukhuset ska få resurser anpassat efter kommunens storlek.

Det går stick i stäv med den specialisering som drivits av Alliansen under lång tid, där olika områden av effektivitetsskäl samlas på något av regionens tre sjukhus.

Konfronterad med det uttalande vill inte Strandberg lova något konkret.

– Brevet handlade om att personalen inte blivit lyssnad på. Där vill jag arbeta för att få bättre följsamhet. Så fort jag börjat efter årsskiftet ska jag ge mig ut i verksamheterna för att lyssna. Innan ytterligare satsningar måste vi få bukt med ekonomin.

Men kraven på mer resurser då?

– Kungsbacka växer snabbt och har snart 100 000 invånare. Resurserna har inte vuxit i samma takt. Någonstans blir det ett val om man ska vårdas här eller åka till Västra Götaland eller Varberg.

Akutsjukhus i Kungsbacka?

– Nej, vi är överens om att vi ska två akutsjukhus, i Varberg och Halmstad.

Fler kompetenser?

– Jag vill titta riktigt ordentligt på det innan jag svarar ja och nej. Jag säger inte att något kommer att ske eller inte ske under mandatperioden. Jag säger att i första hand måste vi bryta kostnadsutvecklingen och få budgeten i balans. Efter det kan vi utveckla vården.

Det har Alliansen förgäves lovat i flera mandatperioder?

– Jag ser tendenser till att det går bättre. Men det finns inga enskilda lösningar. Det behövs både besparingar, smarta tekniska lösningar och som vi nu gjort, avgiftshöjningar.

Dyrare medicin och fler äldre – hur ska ni klara det på sikt?

– Det blir en daglig kamp, där alla medarbetare måste vara medvetna och göra vad man kan. Sen ser inte vården längre som den gjorde. Vårdtiden på sjukhus blir allt kortare. Tidigare har färdigbehandlade äldre patienter fått ligga kvar fem dagar i väntan på plats i kommunen. Nu är den tiden till tre dagar. Det innebär att dyra platser frigörs.

– Och ta sjukhusmaten, det kanske går att hitta effektivare sätt.

Ta bort sjukhusköken?

– Det säger jag inte, det kan finnas andra lösningar, men det är något vi tittar på.

Vårdcentraler får ofta kritik för dålig tillgänglighet?

– Mitt råd är att utnyttja vårdvalet och byta vårdcentral. Det gjorde jag när jag inte var nöjd med kötid och bemötande. Nu stormtrivs jag och kommer till när jag behöver.

Förutom vårdcentralbesök har Benny Strandberg tvingats testa halländsk sjukvård under mer dramatiska former.

– Förra vintern trillade jag, slog i huvudet och drabbades av det som kallas ”tillfällig total glömska”.  Jag började säga samma sak gång på gång, en loop på 10-15 sekunder, så min dotter ringde 112. Nästa gång jag är medveten ligger jag på en bår med en lapp i handen: ”Hej, jag heter Linda, du befinner dig på akuten. Nu har du frågat det 20 gånger så jag skrev en lapp i stället!”

Tjugo timmar senare var minnet tillbaka och allt som vanligt. Märkligt och underligt kan man tycka. Men inget mirakel. Det ordet reserverar Benny Strandberg för två andra händelser.

– När jag skilde mig för ett par år sedan hittade jag tillbaka till min första fru. Så nu är jag återigen gift med den som jag har fyra barn med! Det andra är att jag funnit min barndoms Gud igen.

 

 

Fakta

Namn: Benny Strandberg

Ålder: 63

Jobb: Från årsskiftet regionråd

Utbildning: Specialpedagog

Bor: Anneberg

Familj: Hustru och fyra vuxna barn

Hobby: Motorcykel, båt, hund, snickrar

Bonusinfo: Medlem i Pingstkyrkan

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.