Annons

Christoffers kokboksdröm prövades hårt

En plats i finalen. Det var vad som stod på spel i kvällens omgång av Sveriges Mästerkock. Nervöst! Men när Onsalabon Christoffer Nordin fick veta vad kvällens utmaning skulle bestå i taggade han till ordentligt.

Nöje & Kultur | 25 Mars 2020 23:27

Christoffer Nordin förberedde sig väl inför kvällens semifinal. In i det sista filade han på receptet som han hoppades skulle ta honom vidare till finalen.

FOTO: TV4

Den som vinner Sveriges Mästerkock vinner också ett kontrakt på en alldeles egen kokbok. När kvällens aspirerande mästerkockar samlades till semifinal hade juryn bestämt sig för att låta dem presentera sina kokboksidéer, genom att laga en rätt som representerar dem.

Stressande överraskning

Onsalakocken Christoffer Nordin, som drömmer om att göra en fisk- och skaldjurskokbok, taggade till och gav sig direkt ut på stan för att handla dagsfärska ingredienser till sitt tävlingsbidrag.

När han glad och nöjd återvände till mästerkock-köket väntade dock en liten överraskning. För att höja stressnivån hade juryns medlemmar bestämt sig för att bilda team med deltagarna.

Sveriges Mästerkock 2020, Markus Aujalay, Christoffer Nordiin,
De är ju inte precis kända för att tycka lika om allt. Men Markus Aujalay och Christoffer Nordin lyckades ändå med samarbetet vid grytorna. FOTO: TV4

För Christoffers del innebar det att han skulle ha Markus Aujalay vid sin sida under hela tävlingsomgången. Nervöst! Christoffer och Markus är ju inte direkt kända för att tycka lika om allt, om man säger så.

Lyxig skaldjurspasta

Lite gnabb och tjafs blev det allt. Men i det stora hela fungerade samarbetet bra. Christoffer och Markus fick sin lyxiga skaldjurspasta klar precis innan slutsignalen ljöd.

Sveriges Mästerkock 2020, Christoffer Nordin
Christoffer fick presentera sin kokboksdröm – en unik fisk- och skaldjursbok, full med praktiska tips och underbara recept. FOTO: TV4

Men när det blev dags för provsmakning gick allt inte lika smidigt. Juryn tyckte att Christoffers rätt blivit för tung och att såsen lämnade en del övrigt att önska.

Sveriges Mästerkock 2020, Christoffer Nordin, Skaldjurspasta
Christoffers skaldjurspasta är full av lyxigheter. FOTO: TV4

En värdig motståndare

Av de tre seminfinalisterna visade sig Sofia Henriksson ha lyckats bäst ikväll. Vilket betydde att Christoffer Nordin fick ställa in sig på ytterligare en elimineringstävling.

Som en av de tre sista kvarvarande tävlingsdeltagarna utgjorde Edvard Wistedt en värdig motståndare.

Förblindande gissningslek

När killarna fått på sig sina svarta förkläden visade det sig att de även förväntades bära en liten matchande accessoar – en svart mask utan hål för ögonen.

Sveriges Mästerkock 2020, Edvard Wistedt, Christoffer Nordin
Att gissa rätt på alla smaker var inte det lättaste. Men Edvard och Christoffer var i alla fall ense om att det var Biff Rydberg de hade framför sig. FOTO: TV4

Tävlingen gick nämligen ut på att smaka av en hemlig rätt, som de båda därefter skulle laga – med så många av de ursprungliga smakerna som möjligt.

Både Christoffer och Edvard gissade rätt på vilken maträtt det rörde sig om. För visst var det en portion Biff Rydberg de båda hade framför sig. Men när det kom till smakerna blev det trixigare. Vilket kött som använts – ryggbiff eller oxfilé – var inte helt lätt att gissa sig till. Och inte blev det lättare av att den sötade löken även bar lite smak av vad som verkade vara öl.

En hedrande sorti

Christoffer och Edvard lagade Biff Rydberg för glatta livet.

När resultatet av deras vedermödor presenterades för den kräsna mästerkocksjuryn var omdömena överlag positiva.

Men den som lyckats sätta alla smaker bäst var Edvard Wistedt, tyckte juryn.

Det betyder att Christoffer får lämna Sveriges Mästerkock 2020 med en hedrande tredjeplats.

Sveriges Mästerkock 2020, Edvard Wistedt, Christoffer Nordin
Ledsen över att bli tvungen att lämna, men så klart glad för vännen Edvard Wistedts finalplats kramade Christoffer om sin elimineringskonkurrent. FOTO: TV4

”Bäst av alla i tio år!”

– Jag talar för hela juryn när jag säger att det har varit en fröjd att ha dig med. Pricken över i:et är ju din hummersoppa. Bäst av alla i tio år! sade en lite rörd Markus Aulajay när det blev dags för Christoffer att lämna.

”Jag kan svinga kastrull”

Christoffer själv tyckte naturligtvis det hade varit roligare att få gå vidare till finalen.

– Men jag är inte besviken. Jag är stolt över mig själv! Jag kan faktiskt svinga kastrull. Och det tänker jag fortsätta med! summerade han sin tid i den prestigefulla tävlingen.

Direkt efter semifinalen gav sig Christoffer iväg till Markus Aujalays tävlingskök i Efter stängning, där första pris är en helkväll som krögare i Aujalays egen krog Tegelbacken.

Där gick det bättre. Direkt från semifinalen gick Christoffer vidare till final.

Sveriges Mästerkock 2020, Christoffer Nordin
Tack och adjö Mästerkocken. Med en hedrande tredjeplats i Sveriges tuffaste matlagningstävling lämnar Christoffer Nordin från Onsala tävlingsköket – för att gå vidare till nästa tävlingsomgång, i Efter stängning. FOTO: TV4
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utmanande kväll för Onsalas mästerkock

Nöje & Kultur Det blev en annorlunda kväll när de fyra återstående deltagarna i Sveriges Mästerkock skulle göra ...

Christoffer föll i gråt över sonens vädjan

Nöje & Kultur Kvällens utmaning i Sveriges Mästerkock var verkligen något speciellt. När Onsalakocken Christoffer Nordin öppnade sin telefon ...

Hoppas på åsaborna inför Talang-semin

Nöje & Kultur I morgon fredag ställer sig åsabon Peter Strand på en av Sveriges mest betittade scener. Fullständigt live, i ...
Annons