Annons

Christoffer fick sin dom av Sveriges kock-elit

Kvällen kunde inte börjat bättre för Onsalas egen mästerkock Christoffer Nordin. Men juryn hade en överraskning.

Nyheter | 19 Februari 2020 23:34

Onsalas mästerkock Christoffer Nordin kunde inte ha fått bättre förutsättningar. Hummer var huvudingrediensen på kvällens tävlingsmeny. Christoffer sken som en sol.

FOTO: TV4

Deltävlingen hölls nästan på hemmaplan – i utbildningsköket Smedjan, en del av Sjömagasinet i Göteborg. Och på tävlingsmenyn stod hummer –Christoffer Nordins absoluta favorit!

Tävlingen var uppdelat i två moment – en förrätt och en varmrätt.

När kvällens två förrättsutmaningar – Wagners hummersallad och Mannerströms hummersoppa – skulle fördelas mellan lagen tillföll hummersoppan Christoffers gröna lag.

Till varmrätt skulle det beige laget fixa vanilj-beurre blanc, medan konkurrenterna fick i uppgift att laga hummer á la Johanna.

Christoffers specialitet

Just hummersoppa är Christoffer Nordins absoluta specialitet. Självklart blev han glad för att få laga just denna rätt efter att två veckor i rad tvingats riskera allt i elimineringstävlingen.

Men lättnaden byttes snabbt mot nervositet.

Juryn överraskade nämligen med att först skicka ut Leif Mannerström och sedan meddela att kvällens mat skulle räcka till tolv personer. Matprofilerna Fredrik Eriksson, Karin Fransson, Stefan Holmström, Erik Lallerstedt, Ulf Wagner, Alexandra Sazzi, Christer Svantesson, Nils Molinder och Robert Maglia – alla vänner och kolleger med Leif Mannerström – var inbjudna att vägleda juryn vid provsmakningen.

Christoffer Nordin, Sveriges Mästerkock, TV4
När Leif Mannerström fick återvända till tävlingslokalerna fick han en överraskning som hette duga. Sveriges kock-elit, tillika goda vänner och kolleger till Mannerström, stod uppradade för att skåla till hans ära. FOTO: TV4

– Hummersoppa har jag gjort alldeles för många gånger. Därför har jag väldigt mycket press på mig. Jag måste få ner den, den ska smaka hummer och sen ska jag på med grädde. Nu gäller det å köra! sade Christoffer innan han tog sig an sin noga utvalda hummer.

”Här ser förjävligt ut”

Tillagningen av soppan och den ugnsgratinerade hummern gick som en dans. Samarbetet i Christoffers lag fungerade perfekt och de 90 minutrar tävlingsdeltagarna fått på sig att bli färdiga med sina anrättningar användes till sista sekunden, utan onödig stress och press.

Christoffer Nordin, Sveriges Mästerkock, TV4
Christoffers gröna lag samarbetade perfekt. Men i takt med att tävlingstiden närmade sig sitt slut, växte ändå nervositeten. Att imponera på juryns prominenta gäster skulle inte bli någon lätt uppgift. FOTO: TV4

Värre var det för det beige laget. Deras tillagningskök såg ut som ett bombnedslag, vilket retade upp juryn.

– Ni måste ligga på här nu och styra upp det här så det ser snyggt och rent ut, för ni jobbar med den mest exklusiva råvara som finns, men ni jobbar som att det är ett krig. Det är inte okej, sade Markus Aujalay i ett försök att förmå laget att röja upp innan kaoset helt tog över.

Mischa Billing var inte riktigt lika diplomatisk när hon fick upp ögonen för röran.

– Här ser förjävligt ut, ärligt talat! var hennes enda, men kärnfulla, kommentar.

”Jag är livrädd”

Så var det slutligen dags, för den minst sagt spännande provsmakningen. Plötsligt var det allvar.

Christoffer Nordin, Sveriges Mästerkock, TV4. Karin Fransson, Leif Mannerström
Sveriges drottning av smaker, Karin Fransson, fann Christoffers hummersoppa delikat. Allt medan den fick stoltheten att växa i bröstet på Leif Mannerström. FOTO: TV4.

Det beige laget var först ut med sin hummersallad. Smakrådens omdömen verkade bli lite blandade. Men exakt hur mycket, eller lite, de uppskattade anrättningen höll de inne med. Under tystnad satte var och en betyg på lagets prestation.

När det blev dags för medlemmarna i Christoffers lag att visa vad de går för, med sin hummersoppa, blev nervositeten påtaglig.

– Jag är livrädd! Man börjar tveka lite. Var den så bra som jag tyckte? Men den var ju rätt schysst. Men näe, nu börjar man tveka helt plötsligt, bekände Christoffer lite darrigt.

Men oron verkade obefogad. Soppan fick genomgående fint omdöme. Leif Mannerström, som komponerat receptet, vågade sig till och med på att säga:

– Jag känner faktiskt hur stoltheten väller upp i bröstet på mig.

Christoffer Nordin, SVeriges mästerkock, TV4
Kvällens höjdare: Mannerströms hummersoppa. Tillagad av Christoffer Nordin och hans crew. FOTO: TV4

Inget undgick elit-kockarna

Därefter var det dags för nästa tävlingsetapp. Medlemmarna i det beige laget tyckte att de tillagat världens bästa vanilj-beurre blanc. Men när de skulle lägga upp rätten på smakrådets tallrikar visade sig tallrikarna vara så varma att smörsåsen sprack!

Det undgick så klart inte smakrådet. Rätten fick en del ros. Men mest ris, till medlemmarna i det beige lagets förfäran.

Man skulle kanske kunnat tro att det därmed var klart, vilket av lagen som skulle gå till kvällens eliminering. Men icke!

Nervöst i sista ronden

När Christoffer Nordins gröna lag gjorde entré med sin Hummer á la Johanna, var nervositeten istället åter på topp. Risk fanns nämligen för att laget låtit sina humrar stanna i ugnen lite för länge.

Delar av smakrådet bekräftade snart att så varit fallet. Andra tyckte däremot att deras hummerkött var perfekt. Vad medlemmarna däremot verkade betydligt mer eniga om var att smaksättningen med dragon och konjak, inte höll måttet.

Christoffer Nordin, SVeriges mästerkock, TV4
Idel ädel kock-adel. Så långt ögat kunde nå. Kvällens smakrådgivare var inte lätta att imponera på. FOTO: TV4

Till sist var det dock det gröna laget som drog det längsta strået.

– Gröna laget: alla vid bordet var överens om att er hummersoppa var helt fantastisk. Och Karin Fransson, som är Sveriges drottning av smaker, hon sade att här sitter smakerna helt perfekt, sade Mischa Billing.

– Fan vad gött! Det var precis det här jag ville! utbrast Christoffer Nordin, lika spontant som lättat innan han klättrade upp på mästerkockbalkongen tillsammans med sina lagkamrater.

Christoffer Nordin, Sveriges mästerkock, TV4
Så var den äntligen färdig. Det gröna lagets himmelska hummersoppa! FOTO: TV4

Kvällens elimineringsuppdrag var att tillaga bläckfisk. Samtliga tävlande fick gott betyg av juryn. Till slut enades de dock om att Sandra Skepparman var den som ikväll måste lämna Sveriges Mästerkock. Hon fick därmed förbereda sig på att tävla vidare i Mästerkock-tävlingen Efter stängning, som visas på webben.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Moa från Åsa i final i Sveriges yngsta mästerkock

Åsa 12-åriga Moa Nordlund Åman, från Åsa, gick vidare till final i Sveriges yngsta mästerkock på TV4. Norra ...

Fiskare forskar i hummerns hemligheter

Politik Är du en van hummerfiskare med intresse för forskning? Då ska du skynda dig att anmäla dig till ...

Humrarna var för små – fiskare åtalas

Miljö och natur Istället för att kasta tillbaka humrar som var för små i havet försökte de två ...
Annons