Annons

Christian lär ut konsten att brygga öl

Med över 400 bryggerier har vi haft en riktig ölboom i Sverige de senaste åren. Gemensamt för många av bryggarna är att de har utbildats av Kungsbackabon Christian Åhman.

Nyheter | 13 September 2021 19:00

Christian Åhman har lärt upp många av de personer som brygger svensk öl i dag.

FOTO: Ronny Karlsson

Det sägs att man inte ska kombinera idrott och öl, men i Christian Åhmans fall är det precis där han lägger stora delar av sin tid.

De idrottsintresserade känner igen honom från rollen som lagledare och materialförvaltare i Aranäs HK:s handbollslag i elitserien, men Åhman är också ett känt namn inom ölbranschen.

De senaste åren har han ansvarat för den utbildning för blivande bryggare som finns i Ludvika.

– Det är en distansutbildning men en vecka i månaden ska vi vara i Ludvika, då är det svårt att hinna med handbollen också, säger han.

Ölintresset har nästan alltid funnits där och han började redan 1993 på Pripps i Göteborg.

– Jag kom in där efter sommaren och började att jobba skift. Jag spelade även handboll i Heim då och gjorde en del b-lagsmatcher, men jobbet krävde att jag skiftade så jag fick sluta att spela, säger han.

Åhman har därefter hunnit med att ha en rad olika uppdrag inom ölbranschen. På Pripps var han först en av operatörerna som såg till att Festis paketerades rätt, sedan blev han arbetsledare, gjorde en sväng som projektledare där han jobbade med effektivisering innan han hamnade på utbildningsavdelningen.

Men det kanske viktigaste som hände på arbetsplatsen var något annat.

– Jag träffade min fru Lisa där 1991 och året efter flyttade jag till Kungsbacka, säger han.

Väl i Kungsbacka blev det en del handbollsspel i Gathe, som då spelade i division 4.

– Vi träffades och kastade lite boll, de flesta hade spelat på en högre nivå tidigare och det var kul.

Runt millennieskiftet blev det en del besök i det forna Sovjet. Pripps var delägare i flera bryggerier där och Christian Åhman var på plats för att utbilda och även vara med när nya bryggerier startades upp.

De resorna blev grunden för att till slut staren för ett eget företag. Han slutade på Pripps före nedläggningen i början av 2000-talet och var konsult åt en rad stora bryggerier.

Samtidigt började sonen Sebastian att intressera sig för handboll och det blev också startskottet för hans ledarkarriär i Aranäs HK.

– Vi var på ett föräldramöte där ledarna behöver hjälp. Då sade min son att pappa minsann har spelat handboll hela livet. Då var det bara att ställa upp, minns Åhman.

Christian Åhman har inget emot att åka till Ludvika för att utbilda nya bryggare. (Foto: Ronny Karlsson)

Det laget följde han till junioråldern och då började han i stället att hjälpa till med A-laget och så har det fortsatt. De enda gångerna han inte är med på träning och match är när han utbildar blivande ölbryggare i Ludvika. Jobbet som ansvarig för den YH-utbildningen fick han i slutet av 2014.

– De första studenterna kom i januari 2015 och jag visste inte mycket om utbildningen. Jag försökte se ut som om jag kunde allting och fick hjälpa av den tidigare handledaren så det löste sig ganska bra.

25 elever per år tas in på utbildningen och många av studenterna har låtit utbildningen vara en språngbräda för att starta eget bryggeri eller börja att jobba på ett lite större bryggeri.

– Det är fantastiskt roligt att vara en del av utvecklingen. I snitt brukar 18 av 25 gå klart utbildningen och många blir kvar i ölbranschen.

Bryggerier som Subbe Bryggeri, Hopsie Daisy, Brewhuslän, Tirfing Brewery, Södra Stockholms Brygghus och Casual Brewing har det gemensamt att de startat företag efter sin tid med Christian Åhman i Ludvika.

Dessutom hamnar många på etablerade bryggerier som behöver växa.

– Jag säger till eleverna att mitt åtagande inte slutar när de fått sitt examensbevis. Martin från Subbe Bryggeri utanför Varberg ringde mig och behövde hjälp nyligen och jag tycker att det är jätteroligt, menar Åhman.

Utbildningen handlar mycket om egenstudier men under intensivveckan är Ludvika är det många specialister på plats för att föreläsa.

– Dessutom har vi vårt eget bryggverk så alla elever brygger öl när de är i Ludvika. Sedan provar vi ölen nästa gång vi ses och gör en utvärdering.

Den svenska ölscenen har utvecklats enormt under de senaste åren och i dag finns över 400 fysiska bryggerier i landet. De ligger utspridda över hela landet och utbildningen i Ludvika har sedan några år tillbaka fått komplement i både Kristianstad och Nynäshamn.

56-årige Åhman ser en hel del likheter mellan handbollen och ölvärlden. Han mår dessutom bra av att jobba med yngre människor.

– När jag går in i omklädningsrummet i handbollen känner jag mig lika ung som spelarna. Det blir en jargong med spelarna och jag gillat att kunna dela med mig av sådant som jag lärt mig i livet.

Kombinationen med öl och handboll ska fortsätta ett bra tag till är det tänkt.

– Så länge det är roligt vill jag fortsätta. Det som händer i ölvärlden är så häftigt med alla nya smaker.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tränarskifte i Särökometerna

Handboll Mikael Rudvall var med och lotsade Särökometerna HK:s herrar från bottenlag i trean till avancemang till ...

Sanslös dramatik – Aranäs avgjorde i sista sekunden

Handboll Det är sekunder kvar på klockan när Alexander Lindén får tag på bollen och uppfattar att Adam ...

Jerry Hallbäcks huvudbry

Handboll Ska HK Aranäs rå på Alingsås HK borta behöver de rutinerade pjäserna kliva fram. Trion Philip ...
Annons