Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Byt i stället för att slänga

Varför slänga när du kan byta bort? På Bytardagen 17 september kan man lämna saker som inte behövs och ta med sig något annat hem från återvinningscentralen.

– Det handlar om att ge saker en längre livscykel. Det sparar både miljön och pengar, säger Jan Falebjörk, som arbetar med återvinningsfrågor i Kungsbacka kommun. 

Normalt är det förbjudet, men på Bytardagen är det tillåtet att ta med sig saker hem från kommunens återvinningscentraler. Klockan 9-15 finns uppställda bord där det går att lämna sådant du tror att någon annan skulle kunna ha användning för. Det kan vara kläder, leksaker, byggmaterial, möbler eller verktyg. En tumregel är att man får ta med sig lika många saker man som lämnar.

På återvinningscentralerna i Barnamossen, Klovsten och Åsa, finns valet att slänga eller lämna till återanvändning. Kungsbacka kommun samarbetar med Emmaus, Human Bridge och Återbruket, som har containrar på plats.

– Mycket som slängs på återvinningscentralerna är jättefint och knappt använt, en del har i princip prislappen kvar. Det är nog lätt att tänka att det som är skräp för mig, det vill ingen annan heller ha, säger Jan Falebjörk. 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!