Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Budgeten i mål efter fem timmar

– Är jag på en uppvisning? Alla berättar ju bara hur bra det är. Det ska ju vara en debatt!

Halvvägs in i budgetsammanträdet var stämningen sömnig. Men socialdemokraten Kent Stenhammars utbrott fick fart på meningsutbytet.

 

 

Torsdagsförmiddagen började stillsamt, där politiker blandade budget med en nypa vallöften inför det kommande valet.

Kommunalrådet Hans Forsberg (M) presenterade alliansens budget för 2019 som innebär starten på en enorm investeringspuckel där skolor, förskolor, gruppboenden och äldreboenden ska byggas de närmaste åren.

Den satsningen gillades av alla partier i fullmäktige, även om moderaten Anders Ekström uttryckte oro för den växande skulden som beräknas vara 3 miljarder om några år. Men han oroade sig inte mer än att han sen röstade för budgeten.

Någon större kritik mötte inte heller den föreslagna effektiviseringen där verksamheterna nästa år enbart får 1,5 procent mer för kostnadsökningar, medan löner och kostnader väntas öka minst 2,5 procent.

Höja skatten ville ingen heller.

Nej, debatten stod i stället om det relativt lilla överskott på 94,5 miljoner som budgeterats.

Som Norra Halland tidigare berättat vill Socialdemokraterna ta 60 miljoner av överskottet och satsa bland annat på busskort till unga, stärkt elevhälsa och mindre barngrupper i förskolan.

Miljöpartiet vill använda 55,5 miljoner av överskottet för i huvudsak ungdomssatsningar.

Vänsterpartiet hade också en extra pott till skola och unga, summa 56 miljoner.

Även Sverigedemokraterna förespråkar busskort, lönesatsningar på vårdpersonal, ordningsvakter på stan och återinförande av träffpunkter. En del av pengarna vill de ta genom att minska budgeten för gymnasieförvaltningen, som har ansvar för nyanlända. SD vill också avveckla språkkaféer och, som vanligt, ta bort genuspedagoger i skolan.

Carita Boulwén (SD) menade att några nog biter på naglarna av oro inför valet.

– Vi drivs av kärlek till vårt land. Det viktiga för oss är att alla behandlas lika. Nyanlända ska inte få gå före. I skolan ska pojkar få vara pojkar och flickor flickor, vi ska inte mixtra med barnen.

 

Boulwéns anförande orsakade en del repliker där bland annat Ulrika Landergren (L) hävdade  att SD missförstått och att alla unga hade exakt samma tillgång till jobbsatsningar och bostäder, oavsett härkomst. Emma Vildstrand undrade om Boulwén verkligen tycker att Sverige är jämställt? Och om hon inte tycker det, hur ska det bli bättre om vi inte pratar om det i skolan?

 

Kungsbackabornas Roger Larsson muntrade upp tillställningen genom att komma i landslagströja med Henke Larssons autograf och dra paralleller till dagens VM-start.

– Fullmäktige liknar fotboll. Det är ett lagarbete och vi ska åstadkomma resultat oavsett om vi anfaller i mitten, på höger eller vänster sida.

Därefter gjorde han en snabb dribbling och krävde busskort, höjda löner till vårdpersonal, en multiarena och att Kungsbackaån ska muddras.

 

Kristdemokraternas Niklas Mattsson och Vänsterpartiets Maria Rasmussen var eniga om att utsatta barn behöver mer stöd, men medan KD fokuserar på stöd till familjen vill V öka anslagen till bland annat fältassistenter.

 

Så långt stillsamt men efter lunch slog alltså Kent Stenhammar (S) näven i talarstolen.

– Det är bara S som tänker på de utsatta. Vi vill höja ersättningen i daglig verksamhet men borgarna säger nej!

Sen blev det bättre fart.

 

– Tycker du att ni tar ansvar för utsatta med 16 kronor mer om dagen? Vi inför Trelleborgsmodellen som ska ge många av dem riktiga jobb, utbrast Lisa Andersson (M).

– Och varför inte även höjd ersättning? I dag räcker det bara till lunchen, inte en krona blir över, replikerade Kent Stenhammar.

 

Kristina Karlsson (C) var upprörd intill tårar över svårigheterna att hitta sommarvikarier inom omsorgen och attackerade vänsterförslaget om sex timmars arbetsdag.

– Hur ska vi då få personalen att räcka!?

Maj-Britt Rane Andersson (S) kontrade:

– Du behöver inte gråta för sex timmar, gråt för personalens arbetsmiljö istället.

Varpå Kristina Andersson studsade upp i talarstolen igen:

– Vi tar arbetsmiljön på största allvar. Varenda sjukskriven har förvaltningen varit i kontakt med!

 

Maj-Britt Rane Andersson var nu igång och räknade upp en lång rad S-förslag som röstats ner i nämnden för Vård och omsorg. Nämndskollegan Christian Hanesson (L) var inte imponerad.

– Jag önskar jag hade en kartong näsdukar till din tårdrypande uppräkning. Bra förslag får bifall. Svårare är det inte.

 

Men sen verkade det som om energin tog slut igen. Kanske berodde det på att kaffet var försenat. Föreläsningsserien återupptogs, och efter fem timmars talande var det dags att tacka för god debatt.

Omröstningen slutade som väntat: alliansen förslag ställdes mot Socialdemokraternas och det slutade med 36 ja och 14 nej. 10 avstod och en var frånvarande.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!