21 Maj 2020 11:00 | Christina Nordwall

Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna nordbor brukar avhandla så här års. Och naturligtvis också vad som är planerna inför semestern, när den ska infalla, och om sommaren blir lika fin och varm som för två år sedan. Trivialt men ack så efterlängtat.

I år vet ingen någonting. Jo, att de som planerat att resa någonstans utanför kommungränsen (närapå i alla fall) kan glömma det. Vissa menar att vi får räkna med att ha det så här i all framtid, andra tror att allt är som vanligt igen i slutet av oktober och en del tror att det tar två år… gissningarna är lika spridda som regnskurar och poängen är ju att ingen vet. Det känns inte heller som det är läge att gnälla om grusade semesterplaner när tusentals människor är svårt sjuka och dör runtom i världen.

Smågnälla

Fast det händer att man gör det ändå. Ibland behöver man skjuta ifrån sig allt elände och smågnälla lite om olika former av miniatyrproblem. Det går också att pigga upp sig med något roligt Facebook-klipp eller liknande. Till exempel det som kollegan lade ut om problem som kan uppstå vid digitala möten. Och ja, det var hög igenkänning. All tid som går åt till att få tekniken att fungera. Ljudstörningar, visuella störningar, folk som sitter på fel plats, för nära eller för långt ifrån varandra, eller inte är på plats alls. Listan kan göras lång.

Ny klädkod

Den nya klädkoden för hemmakontoret är också spännande. Skjorta, slips, kavaj, kalsonger och tubsockar är tydligen en vanlig variant. Välklädd upptill, alltså den del som syns i bild under videomötet. Men har också hört talas om mer avslappnade digitala möten där klädseln varit bh och mysbrallor. Pyjamas verkar också vara en bubblare på listan.

Modebranschen verkar ha hakat på att många arbetar hemifrån i nuläget. I ett program jag såg nyligen hade en stylist plockat ut trendiga outfits till hemmakontoret. Mysbyxor var tydligen ett måste. Men inte urtvättat sladdriga utan av god kvalitet. Möjligtvis med någon snygg topp eller kavaj, helst i kashmir.

Undrar om det någonsin blir som vanligt igen? Tänk om mysbyxor, bh och kavaj blir den rådande trenden när alla är tillbaka på jobbet. Eller så blir det helt tvärtom. I lättnad över att bli utsläppt från hemmakontoret kommer folk att bränna mysbyxorna på bål och istället klä upp sig till tänderna när det är dags för det vanliga morgonmötet.