Vädret idag
Skurar
17°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

Blodprover förväxlades – risk för allvarlig vårdskada

När patienten skulle opereras i Varberg förväxlades blodproven. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.Inför operationen togs blodprov för att ta reda på patientens blodgrupp, ifall det skulle behövas blod vid operationen. Analysen av blodprovet visade att blodgruppen inte matchade ett tidigare taget prov, och man upptäckte att blodprovsrören var märkta med fel identitet. Proven togs om och någon skada uppstod aldrig.
– Men det är av yttersta vikt att man alltid kollar id-märkning av både patient och olika prover. Här fanns det en risk för en allvarlig vårdskada och vi vill därför ha en extern granskning, säger Birgitta Lagerqvist, chefläkare Hallands sjukhus. Ytterligare en händelse anmäls. Den gäller en patient som efter operation vid Hallands sjukhus Varberg behandlades med insulindropp. Ordinationen av droppet missförstods och patienten fick en för stor dos insulin. Det ledde till att patienten blev påverkad av alltför lågt blodsocker. 
– Blodsockerfallet kunde åtgärdas omedelbart men patienten utsattes för en risk att drabbas av en allvarlig vårdskada, säger Birgitta Lagerqvist. 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!