Vd Lars Pettersson ger en rundtur i Gottskär hotells nya lokaler.  Foto: Julia Sandstén Vikberg.Ur askan från branden håller Gottskär hotells nya huvudbyggnad på att växa fram. I juni ska den öppna och enligt vd Lars Pettersson kommer den bli bättre än tidigare.


– Vi ska öppna upp hotellet för allmänheten på ett annat sätt, säger han.  Väggar och tak står redan på plats och byggarbetare är i full färd med att lägga det sista av golvgrunden. Det bankas och slamras i bakgrunden när Lars Pettersson ger en rundvisning i de nya lokalerna. 


– Här ska receptionen vara och bredvid den ska baren stå. Där borta ska restaurangen vara, den blir lite större än tidigare.   


Det har skett mycket på platsen under en kort tid. För drygt ett år sedan fanns här bara rester från en brand som totalförstörde hotellets huvudbyggnad, med reception, restaurang och konferensdel. Värden på uppemot 20 miljoner kronor gick upp i rök den natten, 30 december 2017. Men i dag har man lämnat det bakom sig.


– Den första tiden var tuff. Men det gick över efter fyra, fem månader när vi fick en insikt i hur vi ska överleva. Sedan dess har det går lite upp och ned. Men nu ser vi bara framåt och ser positivt på framtiden, säger Lars Pettersson.
Lars Pettersson visar var baren och receptionen ska stå. Bakom honom ska restaurangen vara. Foto: Julia Sandstén Vikberg.
Här ska den nya entrén till huvudbyggnaden vara. Tidigare fanns den på baksidan av huset. Foto: Julia Sandstén Vikberg.Läs mer: I dag inleds rättegångenBara några månader efter branden tog hotellägarna och fastighetsägaren Eksta ett gemensamt beslut om att bygga upp allt igen och snart därefter togs det första spadtaget. I maj ska allt stå färdigt och i juni ska man öppna för bokningar igen. Enligt Lars Pettersson kommer hotellet bli bättre än det var tidigare.


– Vi ska öppna upp hotellet för allmänheten på ett annat sätt. Tidigare var det i stort sätt bara öppet för konferensgäster. Men nu ska restaurangen vara öppen för alla som vill komma hit för en öl eller matbit. Vi siktar även på att Kaparen, delen med bastu och badtunna, ska vara öppen för bokningar från allmänheten.


Andra förbättringar handlar om konstruktionen.


– Lokalerna blir mer anpassade efter vår drift och vi kommer få en till konferenslokal. Och eftersom vi har byggt allt efter rådande byggnormer när det gäller isolering, ventilation, brandsäkerhet och så vidare så får vi också en bättre produkt än tidigare. 
Vd Lars Pettersson ser fram emot att öppna Gottskär hotells huvudbyggnad igen efter branden. ” Det kliar i fingrarna”, säger han. Foto: Julia Sandstén Vikberg.Under det gångna året har hotellet tagit emot gäster i sina övernattningsrum, som inte förstördes i branden, samt öppnat ett café i hamnen. Så en viss verksamhet har man haft. Men då en omfattande del av inkomsterna har kommit från verksamheten i huvudbyggnaden ser man fram emot att öppna den igen och har redan börjar ansöka om ny personal.


– Det kliar i fingrarna efter att få komma innanför husets väggar och ta tag i det som vi vill göra. Det känns väldigt bra och spännande, men också lite nervöst. Vi vet inte hur det kommer att gå. Många kunder har gått någon annanstans och vi vet inte om de kommer tillbaka till oss. Det blir lite som att börja om från början, säger Lars Pettersson.
Verandan var det enda delen av huvudbyggnaden som inte förstördes i branden. Foto: Julia Sandstén Vikberg.