Vädret idag
Skurar
11°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Blåljusprojekt för elever ska förebygga brott

Kommunpolis Anna Lindqvist hoppas att det nya projektet ska öka förståelsen för varför blåljuspersonal gör som de gör. Arkivbild

 

Kungsbackas åttondeklassare ska möta blåljuspersonal i ett nytt projekt som drar i gång till hösten. Syftet är att förebygga brott och att ungdomar ska få en större förståelse för deras arbete.
– Vi vill komma närmare ungdomarna, säger kommunpolis Anna Lindqvist.

 

Projektet heter PAR vilket står för polis, ambulans och räddningstjänst. Det startade i Botkyrka kommun 2017 för att bygga broar mellan ungdomar och blåljuspersonal. Flera kommuner har sedan anslutit sig och nu har även Kungsbacka hakat på.

– Det är ett projekt som har testats i så kallade utsatta områden och det är inte Kungsbacka så på så sätt är det lite unikt här. Vi förebygger för att inte hamna där Biskopsgården till exempel har hamnat, säger Anna Lindqvist.

Enligt henne är målet i Kungsbacka att förebygga brott och öka förståelsen för varför blåljuspersonal agerar som de gör.  

– Vi vill komma närmare ungdomarna. Vi vill att de ska förstå syftet med våra uppdrag och visa hur vi prioriterar och hur vi tänker när vi gör som vi gör, säger Anna Lindqvist.

Exempelvis kommer man från polisens sida berätta om varför man gör vissa ingripanden.

– Vi kommer att berätta varför vi konfronterar någon som har vapen eller som beter sig konstigt och varför vi inte alltid kan komma på en gång när någon ringer oss – då vi måste prioritera något annat. Vi möter ibland oförståelse över varför vi gör som vi gör, säger Anna Lindqvist.

 

Enligt henne ser man även projektet som en möjlig informationskanal där man kan förklara till exempel vad det innebär att bli straffmyndig och vilka konsekvenserna blir av att göra något brottsligt. Man kommer även ta tillfället i akt att prata om de problemområden som man ser finns i Kungsbacka.

– Det är klart att vi kommer trycka extra på de områden där vi har problem. Till exempel narkotika och buskörningar med mopeder, säger Anna Lindqvist.

Man hoppas även kunna locka fler till blåljusyrkena. Efter projektet i Stockholm uppgav 20 procent av eleverna att de var intresserade av att söka till de yrkena och man ser att man skulle kunna få en liknande effekt även i Kungsbacka, enligt Anna Lindqvist.

– Det är inte huvudsyftet, men det är klart att vi ser det som en rekryteringsmöjlighet också. Vi kommer att behöva mer personal framöver. Det här är ett jättebra sätt för den som är intresserad att få en inblick i yrkena.

 

Under hela hösten kommer elever i årskurs åtta bjudas in till räddningstjänstens lokaler där träffarna ska äga rum. Projektet är ett test som sedan ska utvärderas genom bland annat elevenkäter för att se om det ska bli ett bestående koncept.

 

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!