Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Bilden bortom Instagram

I bland när jag går igenom Facebookflödet med uppdateringar från vänner och bekanta så kan det kännas som om de har ett mycket mer spännande liv än vad jag har. De reser mer, har längre semester och vistas på spännande ställen utanför Sverige i högre grad än vad jag gör. 

Sociala medier har fått en motreaktion när människor väljer att hoppa av. Det är människor som inte vill känna att de har ett tråkigare liv än alla andra. Eller så har de tröttnat på mängden av uppdateringar av nakna fötter vid en strandlinje eller bilder på folk i krångliga yogapositioner.

Martin beklagade sig över naknaföttervidstrandlinjensyndromet på Facebook under en middag i förra veckan. Martin och jag gick fyra år i samma klass från årkurs 6 till årskurs 9. Vi är några som gick i den där klassen som träffas ett par gånger om året. 

Det är otippat. Jag minns dem från skoltiden som väldigt påfrestande. Det har jag berättat för dem och de kontrar genom att kalla mig för a-barn. 

Det var en hård värld, tonårstiden. Vi var alla i puberteten. I korthet var detta min analys av dem:

Daniel, tjatig och ifrågasättande som kom med plumpa skämt. Martin som nästan aldrig sa någonting men som verkade allmänt skum. Maria, som hade andra intressen och umgicks med helt andra vänner än jag. Alla hade de det gemensamt att de inte var ett dugg engagerade i skolarbetet. Själv hade jag den svåra uppgiften att balansera mellan att vara plugghäst och att tillhöra något av de fräcka gängen och på så sätt bli accepterad.

Det roliga är att idag är alla tre av dem framgångsrika egna företagare. Man skulle kunna säga att de är lyckosamma, de är sådana personer som man kan bli avundsjuk på när de lägger upp bilder på Facebook från sina utlandsresor. 

Samtidigt är ju bilden bakom Facebookfiltret också en helt annan. Under kvällens lopp berättar vi våra historier för varandra. Det är erfarenheter av skilsmässor, barn som farit illa av att den andra föräldern sviker, barn som väljer komplicerade livsvägar, svårigheter att hitta en ny livspartner och så dessa stela och otympliga kroppar som vi får när vi blir äldre.

Med andra ord, ganska normala berättelser ur människors liv. Och jag vill gärna berätta de historierna för alla som får komplex när de är ute på sociala medier. Det finns alltid en annan bild bortom Instagram.

Camilla Hentschel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!