Annons

Bidrag till solel tas bort – bråttom att söka

Funderar du på att dryga ut elräkningen med solceller på taket? Skynda dig att slå till. Senast den sjunde juli måste du lämna in din ansökan. Sedan tas solcellsbidraget bort.

Bostad | 23 Juni 2020 12:30

Snart försvinner det statliga solcellsstödet.

FOTO: Pixabay

Att investera i solel med statligt stöd är populärt. Under 2019 installerades 296 nya solcellsanläggningar i Kungsbacka kommun.

Fram till den sista maj hade totalt 2 837 halländska hushåll beviljats bidrag. Under de senaste tolv månaderna har ytterligare 1 133 halländska bidragsansökningar kommit in till statliga Boverket.

Bidrag blir grönt avdrag

Men snart är det stopp. Efter den sjunde juli går det inte längre att ansöka om stöd till solceller i Sverige.

Bidraget ska tas bort, och ersättas av ett nytt grönt skatteavdrag som införs 2021. Det nya avdraget ska likna ROT-avdraget och rikta sig till privatpersoner som installerar solel.

Avdraget kommer att ge mindre pengar till den som investerar i solel. Men eftersom det inte är begränsat till en viss summa kommer det att komma alla, inte bara dem som är snabba med att ansöka, till del.

Bara för privatpersoner

Företag, lantbruk, bostadsrättsföreningar med flera ser dock ut att göra bäst i att skynda sig att ansöka om det nuvarande solcellsbidraget.

Det nya gröna avdraget är bara till för privatpersoner och även om planer på att kompensera andra aktörer för det nuvarande solcellsbidraget finns, har inget beslut ännu fattats i frågan.

Klart är dock att det på längre sikt enbart kommer att vara privatpersoner som kan få hjälp med investeringskostnaden när de installerar solceller.

”Ett tvärstopp är orimligt”

– Det befintliga investeringsstödet bör förlängas för juridiska personer som vill minska sina energikostnader och bidra till klimatomställningen. Nivån på stödet kan successivt trappas ner till noll, men ett tvärstopp med så kort varsel är inte rimligt, säger Anna Werner, vd på branschföreningen Svensk Solenergi.

Senast den sjunde juli måste alltså ansökan lämnas in till Boverket för att man ska ha chans att få del av de bidragspengar som fortfarande finns kvar. Själva installationen behöver dock inte vara färdig förrän den 30 juni 2021. Förutsatt att regeringen fyller på den nuvarande bidragspotten, så att alla som söker stöd också kan få det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Jobb & Pengar Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. ...
Annons