Eva Apelvi lämnar som chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen.Ännu en förvaltningschef lämnar sitt uppdrag inom kommunen. Chefen för individ- och familjeomsorgsförvaltningen, Eva Apelvi, slutar med omedelbar verkan. Eva Apelvi har under året kritiserats både för underskott i budgeten och för hur Trelleborgsmodellen infördes.– Efter en rad samtal har jag och Eva kommit fram till att detta är det bästa för både henne och verksamheten, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström i en kommentar på kommunens hemsida.
Det finns inte förtroende för att att jag ska hantera situationen
Beskedet innebär att ännu en hög chef lämnar Kungsbacka kommun. I början av året lämnade Annika Ekvall sitt uppdrag. Nu är det Eva Apelvi som plötsligt slutar. Hon har det senast året mött kritik både för att budgeten återigen går mot underskott trots tillskott. Hon har även fått klä skott för en hel de av kritiken mot Trelleborgsmodellen. I en intervju med Norra Halland i maj medgav Apelvi att en del saker kunde ha skötts bättre under införande av Trelleborgsmodellen. – Det bristande förtroendet handlar nog en del om att jag gav fel bild i början. Jag trodde själv att vi skulle göra en anpassad "Kungsbackamodell", men när vi gick med i projektet visade det sig att det handlade om allt eller inget. Där tror jag en del kände sig lurade, sa hon. 


Under hösten har Eva Apelvi haft flera samtal med kommundirektör Ann-Charlotte Järnström. Det har i veckan mynnat ut i beslutet att Eva Apelvi kliver av. På fredagen gick kommunen ut med beskedet.


–  Utifrån ett jättestort sparkrav för att nå en budget i balans reder inte jag ut situationen, det finns inte förtroende för att att jag ska hantera situationen fullt ut, säger Eva Apelvi till Norra Halland på fredagseftermiddagen.Hade du velat fortsätta för att försöka nå en budget i balans?


– Nej, vi har tillsammans enats om att jag ska släppa det här uppdraget. Jag har gjort allt jag kan men har inte tillräckligt med muskler för att genomföra den förändring som krävs för att nå budget i balans och få till en tydlig styrning åt det hållet.
Läs också: Stora besparingar väntar inom förvaltningen


Läs också: Protesterna och avhoppen fortsätter
Karin Martinsson tar nu över som tillförordnad chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen. Hon har tidigare varit biträdande förvaltningschef och började tjänsten som tillförordnad förvaltningschef på fredagen.


– Karin är en tydlig ledare med strategiskt fokus och en van förändringsledare. De egenskaperna kommer väl till pass i den förändringsresa som Kungsbacka kommun och hela förvaltningen för Individ och familjeomsorg befinner sig i, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström.Eva Apelvi har jobbat 29 år inom Kungsbacka kommun. Hon tar nu semester, och kan komma att få en annan roll inom kommunen efter årsskiftet.


– Jag måste låte det här landa lite först, men är lockad av att fortsätta inom kommunen.


– Med många år inom kommunen och med erfarenhet som förvaltningschef från tre olika förvaltningar har hon mycket att tillföra inom vår organisation, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström.Processen att anställa ordinarie chef till individ- och familjeomsorgsförvaltningen startar efter nyår.Nils Jönsson


Kristian Alm