Annons

”Bäst att göra det nu – annars blir det aldrig av”

När deras son var fyra månader började Helga Jóna Gudjónsdóttir och hennes fästman fantisera om att lämna Island och flytta till Sverige. Två månader senare var de här. Nu letar de egen gård att slå sig ner på med sina medhavda islandshästar. Kanske stannar de i tre år. Eller fem. Eller så stannar de för alltid.

Vård | 29 Mars 2021 19:05

För mindre än ett år sedan bodde hon på Island. Nu letar sjuksköterskan och stickfantasten Helga Jóna Gudjónsdóttir egen hästgård i Kungsbacka, där hon kan bo tillsammans med fästman, son – och familjens två äkta islandshästar.

FOTO: Privat

MER OM HELGA JÓNA

Ålder: 26 år

Bor: strax utanför Förlanda

Familj: fästman och son

Fritidsintressen: stickning och att rida islandshästar

Yrke: sjuksköterska

Äter helst: isländsk köttsoppa

Dricker helst: Pepsi Max

Lyssnar helst på: allt som spelas på radion

Läser helst: läser inte – lyssnar på podcasts istället

Kollar helst på: rom-coms

Ogillar: ormar

Gillar: djur – och min son, så klart!

Motto: ”Everything will work out in the end” – det löser sig alltid

Medan många av oss ser Island som ett exotiskt dröm-resmål att styra kosan mot så snart Coronapandemin gör det möjligt att semestra utomlands igen, gick Helga Jóna Gudjónsdóttir och hennes fästman runt på Island och drömde om att åka hit, till oss, hemma i Sverige.

”Lika bra göra det nu”

När deras son var fyra månader fick fästmannen plötsligt upp ögonen för en möjlighet att utbilda sig till hovslagare.

– Två månader senare var vi här. Vi tänkte att det är lika bra att göra det nu, för annars blir det aldrig av. Vi tittade på en lägenhet på Facebook som vi hyrde. Nu bor vi på en hästgård med våra islandshästar. Vi bor faktiskt hos hovslagaren som ska lära upp min fästman. Så allt har löst sig helt perfekt, skrattar Helga Jóna Gudjónsdóttir.

Helt friktionsfri har flytten dock inte varit. Coronapandemin gör det nästan lika svårt för Helga Jóna och hennes familj att åka hem till Island för att träffa nära och kära, som de två av familjens fem islandshästar som följde med flyttlasset har att vända tillbaka. Enligt isländska regler får en islandshäst som lämnar ön aldrig mer återvända, bland annat av smittskyddsskäl.

Trivs bra i Sverige

– Visst har det varit svårt att flytta från släktingar och vänner. Nu har vi ingen vi kan ringa när vi behöver barnvakt. Och att inte kunna åka och hälsa på, på grund av corona, är så klart tråkigt. Men vi pratar mycket på Facetime, så det går bra – än så länge, säger Helga Jóna Gudjónsdóttir.

– Mycket av det negativa vägs upp av att vi trivs väldigt bra här i Sverige. Sverige är ett jättebra land att ha barn i. Välfärdssystemet är mycket bättre här än på Island. Föräldraledigheten är längre. Barnbidraget är högre. Förskolan blir också billigare eftersom avgiften är inkomstrelaterad. På Island är det jättedyrt att ha barn! fortsätter hon.

Island, Helga Jóna Gudjónsdóttir
En liten babydräkt med isländskt mönster. FOTO: Privat

Undersköterska i Fjärås

Som sjuksköterska med isländsk utbildning måste Helga Jóna skaffa sig svensk legitimation innan hon får vara yrkesverksam i Sverige. Sådant tar sin lilla tid. Men påfrestningarna coronaviruset utsatt den svenska vården för har gjort det lätt att hitta jobb. Nyligen gjorde Helga Jóna sin första arbetsdag, som undersköterska på ett äldreboende i Fjärås – ett stenkast hemifrån och på samma gata som sonens förskola.

– Förhoppningsvis ska jag ha min svenska sjuksköterskelegitimation inom ett år. Men under tiden känns det jättebra att kunna jobba som undersköterska istället. Det ger mig ett jättebra tillfälle att komma in i det svenska systemet samtidigt som jag lär mig prata bättre svenska, säger Helga Jóna Gudjónsdóttir.

Island, Helga Jóna Gudjónsdóttir
Ett blått ullset värmer gott i vårvinterkylan. FOTO: Privat

Stickar isländskt på beställning

Nya kompisar hoppas hon kunna hitta på jobbet – och via sin stora passion för stickning.

I väntan på att kunna börja jobba har Helga Jóna nämligen börjat ta emot beställningar på stickade barnkläder på sin Instagram-sida hjg.knitting.

Initiativet har varit uppskattat. På bara några veckor har det gett henne så många beställningar att hon har fullt upp de närmaste en till två månaderna.

– Jag stickar för hand och jag har redan hunnit med att göra fyra tröjor på två veckor. Jag har tagit med mig några tidningar från Island, med isländska stickmönster på framförallt tröjor. Men jag gillar att sticka annat också, som klänningar till exempel. Och så virkar jag lite och gör även makramé, säger Helga Jóna Gudjónsdóttir.

Island, Helga Jóna Gudjónsdóttir
De små islandströjorna ser ut att bli Helga Jónas storsäljare. FOTO: Privat

Letar egen hästgård

Parallellt med allt annat som händer har Helga Jóna och hennes fästman börjat se sig om efter en egen hästgård att slå sig ned på, gärna här i Kungsbackatrakten.

Helga Jóna Gudjónsdóttir
Helga Jóna skapar lika gärna fritt, som att följa isländska stickmönster till punkt och pricka. FOTO: Privat

– Vi har båda under en längre tid gått och tänkt att det vore kul att prova bo i Sverige eller Norge och när en kompis började på en hästutbildning här i Sverige blev det att vi började intressera oss mer för att flytta hit, säger Helga Jóna.

Vad har ni för planer för framtiden? Tänker ni slå er ner här permanent?

– Vi har egentligen inte så mycket mer fasta planer, än att vi ska bo här i tre till fem år – i första hand på grund av min fästmans utbildning. Vad som händer sedan får vi se. Kanske flyttar vi tillbaka till Island. Eller någon annanstans. Kanske stannar vi här för gott…

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...
Annons