BANDY 2022-03-17 KL. 21:28

Frillesås klart för Elitserien

Av John Skoglund

En explosion av glädje som säkerligen visade utslag på richterskalan small av när Frillesås BK säkrade ytterligare spel i Elitserien genom att slå Åby/Tjureda med 4-1 under torsdagskvällen. Fredrik Brandin som fick en flicka igår var en av hjältarna med sina två mål.

Elitseriekval: Frillesås BK – Åby/Tjureda IF 4 – 1

Frillesås BK har gjort sin absolut bästa säsong någonsin. Trots det stod laget inför sista matchen för säsongen med ena benet utanför Elitserien. I seriespelet fanns länge chans på slutspel och under kvalspelet har det alltid räckt med sju poäng för att ta sig till Elitserien.

Men inför den sjätte och sista omgången fanns möjligheten för tre lag att hamna på åtta poäng och Frillesås var tvungna att vinna matchen om Bollnäs skulle göra jobbet som alla trodde och slå Lidköping med sju mål. Hälsingelaget lämnade till och med sin hemmaarena och åkte de 35 km till Edsbyn för att låna sin största rivals arena för att få bästa chansen att vinna matchen.

Händelserik matchstart med chans direkt av Frillesås och sen hörna av Åby/Tjureda. I tredje minuten sköt Sergey Pochkunov från vänsterkanten och returen tar Fredrik Brandin och gör 1-0. Minuten senare får Åby sin andra hörna som resulterar i 1-1. I minut åtta var Gustav Friman fri men missade.

Från Lidköping kommer ingen hjälp

Frillesås har merparten av spelet och i minut 36 har Mattias Johansson ett bra avslut som så när blir mål. Tre minuter kvar av första halvlek blir Gabriel Hultgren i Åby/Tjureda första man att bli utvisad. Man märker hur viktig matchen är och inget lag vill gå bort sig. Uppe i Edsbyn ledde Bollnäs med 6-0 i halvlek och lagen på Sjöaremossen vet att från Lidköping finns det ingen hjälp att hämta.

Andra halvlek startar som första och Frillesås har spelet. Fredrik Brandin är nära men skjuter precis över och en boll letar sin in i mål och publiken jublar men det blir bortdömt. Mattias Johansson kör upp med boll efter boll och vid 60:e minuten blir han nermejad i straffområdet och domaren dömer en solklar straff som Fredrik Brandin förvaltar till 2-1. Åby/Tjureda har spelat sparsamt framåt, men nu är det de som måste göra mål och Frillesås målvakt Christian Fagerell som kom in sent i matchelvan gör ett par svettiga räddningar.

En kvart kvar av matchen tar Åby/Tjureda timeout.

Börjar tro på nytt kontrakt
Fredrik Johansson lyfte in bollen i straffområdet som letade sig in i mål och åtta minuter kvar av matchen börjar publiken tro på ett nytt kontrakt i Elitserien.
När Lukas Norrman letar sig fram och överlistar målvakten och gör 4-1 tror även den värsta pessimisten på seger.

Jublet vet inga gränser, matchen är slut. Frillesås BK spelar vidare i den högsta serien och det märks vilken nervositet som legat över bygden och arenan under dagen och kvällen. Det är tårar på många kinder och känslor långt utanför matchkläderna. Det syns så tydligt vad laget betyder för den starka och tappra grönsvarta supporterskaran som lever för sitt lag – Frillesås BK.

Matchfakta: 1–0 Fredrik Brandin, 2–1 Fredrik Brandin 3–1 Fredrik Johansson 4–1 Lukas Norrman